...

Gemiddelde leeftijd labrador

Hoe oud kan een labrador qua leeftijd gemiddeld worden? Hoe zit dit in mensenjaren? We geven het antwoord in dit artikel.

Wat is de gemiddelde leeftijd van een labrador?

Een labrador heeft een gemiddelde leeftijd van 12-14 jaar, blijkt uit diverse onderzoeken. Maar er zijn ook diverse onderzoeken die zeggen gemiddeld 11-13 jaar. Als we beide onderzoeken combineren komen we dus uit op een gemiddeld leeftijd van 12.5 jaar. 

Maar zoals bij een gemiddelde zit er altijd een gedeelte van de populatie onder en boven. De gemiddelde bandbreedte qua leeftijd van de labrador zit dus tussen de 11 en 14. Maar er zijn ook honderden gevallen bekend van labradors die maximaal 15 jaar zijn geworden. 

Ook zijn er wat verschillen in leeftijdsverwachting door andere factoren:

  • Reu of teef. Zo zijn er verschillend in gemiddelde leeftijdsverwachting voor het reu en de teef. 
  • Kleur (bruin, zwart, etc). Er zijn wat verschillen in gemiddelde leeftijd van de labrador retriever voor bijvoorbeeld zwart, bruin of geel. 

Oudste labrador ooit in mensenjaren

De oudste labrador ooit komt uit Engeland en is mensenjaren 29 jaar oud geworden. Dit is bijna 18 jaar boven de gemiddelde labrador leeftijd. 

Ook zijn er gevallen van labradors die 17 zijn geworden op mensenjaren. Op oudere leeftijd krijgt de hond een grijze vacht en grijze plek in de snuit. 

De gemiddelde leeftijd van de volwassen labrador is toegenomen. In vergelijking met vroeger worden deze honden nu al 2 jaar ouder. Dit komt door een verbetering van diverse factoren. 

Factoren gemiddelde maximale leeftijd labrador

De gemiddelde maximale leeftijd die een labrador zal bereiken is afhankelijk van diverse factoren. Zo spelen voeding, verzorging, opvoeding en beweging een belangrijke rol. De labrador is erg gevoelig voor overgewicht, wat van invloed is op de gezondheid. 

De labrador retriever moet soms tegen zichzelf worden beschermd. Deze kan een waaghals zijn die alles in zijn mond stopt, zwemt, loopt en veel energie heeft. Dit kan ervoor zorgen dat de hond in gevaarlijke situaties terecht komt (aanrijdingen, gevecht met andere honden, giftig eten, etc). Gelukkig, als de gemiddelde leeftijd van de hond gaat toenemen, zal deze een stuk rustiger worden. 

gemiddelde leeftijd labrador

Gemiddelde leeftijd labrador – Tot wel 15 jaar

Zoals eerder benoemd, de labrador kan een leeftijd van 15 jaar in mensenjaren bereiken. Ben jij hier wel klaar voor? Dit is ook een geruime tijd in een mensenleven. Jouw leven kan er over 5 of 10 jaar heel anders uitzien dan nu. Denk goed na over de gemiddelde leeftijd die een labrador kan bereiken voor aanschaf 

Wanneer is een volwassen labrador oud?

Wanneer is een volwassen labrador qua leeftijd nu gemiddeld oud? Gemiddeld is een labrador retriever een senior lid vanaf de leeftijd 7 a 8 jaar oud in mensenjaren. Toch kan je hond nog in een goede vorm zijn en zal je ook in gedrag geen grote veranderingen opmerken. De honden hoeven er op deze leeftijd nog niet oud, uit te zien. Desondanks begint het lichaam vanaf nu gemiddeld te verouderen. 

Meer vragen over de gemiddelde leeftijd van de labrador?

Voor meer vragen over de gemiddelde leeftijd van de labrador kan je altijd mailen naar info@labradorhond.nl