...

Labrador training

In dit blog geef ik je vijf handige labrador training tips, die je helpen om je hond beter op te voedenDe labrador retriever staat in de lijst met intelligente hondenrassen in de top. Toch is het trainen van dit ras hond niet altijd zo makkelijk. Juist door deze intelligentie kan het als grote uitdaging worden gezien, tot aan frustratie aan toe. Belangrijke voorwaarden zijn de juiste kennis hebben en weten wat de juiste methoden van training zijn. Pas dan zal je positieve resultaten gaan zien.

Op het internet vind je vele trainingen toegespitst op de labrador. Deze trainingen beloven je een droomhond. Maar elke hond en elk ras is anders. Soms werkt een techniek juist niet of juist wel bij jouw hond. Daarom hier alvast wat algemene tips om je labrador te trainen.

labrador training

5 effectieve labrador training tips

De 5 labrador training tips zijn:
1 – denk goed na over de mogelijkheden van je hond
2 – het ontwikkelen van een routine.
3 – consistentie
4 – vermijden van te hoge verwachtingen
5 – nooit fysieke straf gebruiken

Deze tips werken we hieronder in het vervolg van dit blog verder uit: 

Trainingstip 1: Denk goed na over de mogelijkheden van je labrador

De labrador retriever is over het algemeen intelligent en gezond. Ze kunnen echt onwijs snel leren en daarnaast zijn ze capabel genoeg om complexe werkzaamheden uit te voeren. Deze werkzaamheden dragen bij aan de succesvolle training. Vergelijk jouw labrador in de training niet te snel met andere labradors. Ondanks dat ze van hetzelfde ras zijn, is elke hond anders. Bij de ene labrador moet je nou eenmaal wat strenger zijn in de training, dan bij de andere.

Ga eerst na of je nieuwe aanwinst wel gezond genoeg is om alle inspanningen uit te voeren. Zorg voor een ontspannend hond voor je aan de eerste oefening begint. Als de labrador niet ontspannen is, kan hij niet de geleerde commando’s uitvoeren. En zeker niet nieuw gedrag aanleren. Start de training van de labrador dus met aandachts- en ontspanningsoefeningen.

Labrador training tip 2 – Routine

De tweede tip om je labrador te trainen is het ontwikkelen van een routine. Honden spreken geen Engels of Nederlands. Routine is hun taal. Als je ze dit eenmaal hebt aangeleerd is het voor de beestjes heel makkelijk om dit te onderhouden. Dit is de manier hoe je hond het zal blijven doen. Let tijdens de training van de labrador op, of je de routine erin houdt. 

training labrador

Labrador training tip 3 – consistentie

Tip 3 voor het trainen van je labrador gaat over consistentie. Zoals bij de vorige tip benoemd, honden leren door routine. Wees daarom altijd consistent in je aanpak. Anders ga je alleen maar zorgen voor verwarring. Je hond leert het snelst als je consequent bent met commando’s. Dit maakt de training alleen maar sterker.  

Houd altijd de nadruk op wat wel mag en wat niet mag. Als de hond de ene keer wel mag liggen op de bank en de andere keer niet. Weet het beestje niet meer wat hij moet doen. Als je de ‘basis’ gehoorzaamheid wil verbeteren, kies je voor een apart woord. Als je bijvoorbeeld kiest voor het commando ‘Zit’, om de viervoeter te laten zitten. Is dit het woord dat je altijd moet blijven gebruiken tijdens de training.

Labrador training tip 4 – verwachtingen

Labrador training tip 4 gaat over het vermijden van te hoge verwachtingen. Snelle resultaten bestaan niet. Neem je tijd voor het trainen. Het kan soms wel weken duren voor een bepaald commando eindelijk is aangeleerd. Geduld is een schone zaak. Het gaat niet om hoe lang het duurt maar of het gewenste gedrag wordt aangeleerd. Het is echt een marathon en geen sprint. 

tips labrador trainen

Labrador training tip 5 – Fysieke straf

De laatste tip om je labrador te trainen, is dat je nooit fysieke straf moet gebruiken om slecht gedrag te corrigeren. Dit doet meer kwaad dan lief en kan zelfs leiden tot een trauma. Geef complimenten en beloon goed gedrag in plaats van slecht gedrag met geweld op te lossen. Dit zal de verstandshouding tussen jou en jouw hond meer verbeteren dan elke keer de harde hand gebruiken. Het laatste wat je wil is een hond die bang voor je is. Houd rekening met deze tips tijdens de labrador training. 

Aan de slag met het trainen van je labrador

De tips uit dit artikel moeten je op weg helpen met het trainen van je labrador. Meer informatie over het opvoeden kan je vinden in het e-book, Het Labrador Handboekgeschreven door Jan Jacobs. In dit boek leer je alles over het opvoeden, trainen en verzorging van je labrador. Voor vragen over dit topics of algemene vragen kan je altijd mailen naar info@labradorhond.nl. 

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden