...

Labrador herplaatsen

In dit blog krijg je tips en informatie over het herplaatsen van je labrador. Het komt namelijk vaak voor dat labradors een nieuwe baas zoeken. 

Waarom worden labradors herplaatst? 

Er zijn verschillende redenen waarom labrador retrievers worden herplaatst:

 • Ziekte
 • Echtscheiding
 • Overlijden
 • Verhuizing naar het buitenland
 • Allergie kind
 • Veranderende werkomstandigheden
 • Gedragsprobleem hond
 • Opgeleide hond wordt ingezet als hulphond 

In al deze gevallen kan de eigenaar niet meer zorgen voor de labrador en is er noodzaak om een nieuwe baas te zoeken.

Bijvoorbeeld als iemand zijn werk verandert waardoor de hond de hele dag alleen thuis is, is het aan te raden de labrador te herplaatsen. Deze heeft een beter leven bij iemand die veel thuis is en veel tijd heeft voor de hond. 

Opties voor herplaatsing van de labrador

Er zijn een aantal opties als je jouw labrador retriever wil laten herplaatsen.

Rasvereniging

Via de rasvereniging kan je jouw labrador laten herplaatsen. Ook als je op zoek bent naar een labrador kan je hier terecht. Bijvoorbeeld de NLV (Nederlandse Labrador Vereniging). Enige eis is dat de labrador in het bezit is van een officiĆ«le stamboom. De NLV onderzoekt of hond en baasje bij elkaar passen. De eigenaar beslist uiteindelijk of de labrador wordt herplaatst. De NLV vraagt een klein bedrag hiervoor. 

Via het asiel 

Als je afstand wil doen van jouw labrador, kan je deze ook laten herplaatsen via het dierenasiel

Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) & de hulphond

Het KNGF bemiddelt bij het herplaatsen van labradors die niet meer kunnen worden ingezet als geleidehond / hulphond. Dit zijn honden die altijd lief zijn en perfect opgevoed. De jongere varianten voldoen niet aan de strenge eisen die worden gesteld. En de oudere honden gaan met pensioen. Een hulphond die zo goed is opgevoed, is een heerlijkheid om in huis te hebben

Als jij ook in aanmerking wil komen voor een herplaatsbare labrador hulphond via het KNGF, kan je je op de wachtlijst laten zetten. 

Advertenties – Krant / internet

Als een labrador eigenaar zijn hond wil herplaatsen, kan deze via een advertentie in de krant of op internet worden aangeboden. 

labrador herplaatsen

Fokker

Ook via de fokker kan je jouw labrador retriever laten herplaatsen. De fokker staat er vaak voor open om de lab weer terug te nemen en aan een nieuwe eigenaar te helpen. Neem contact op met een fokker bij jou in de buurt en plan een afspraak in om te kijken wat de mogelijkheden zijn. 

Labrador die bij jou past

Laat je als je op zoek gaat naar een labrador die herplaatsbaar is, niet te veel door emoties laten leiden. Zoek een lab die bij je past en maak duidelijke afspraken met de eigenaar. 

Tips bij labrador herplaatsing 

Enkele tips voor het herplaatsen van je labrador:

 • Ga altijd zelf bij een nieuwe eigenaar kijken voordat je de hond mee gaat geven aan de nieuwe baas. Jij kent namelijk jouw hond als geen ander en kan goed inschatten of de nieuwe situatie en omgeving past bij jouw hond. 
 • Geef bedenktijd voor de nieuwe eigenaar. Laat ze niet te impulsief een beslissing maken. 
 • Laat de nieuwe eigenaar voor het herplaatsen van de labrador ook op bezoek komen bij jou thuis. Zo kan de nieuwe eigenaar wat de huidige leefsituatie van de hond is. Waar staat de etensbak? Waar slaapt de hond? 
 • Vraag naar de plannen voor de toekomst van de nieuwe eigenaar. Gaat deze meer werken? Is deze in de toekomst vaker van huis? Gaan ze verhuizen? 
 • Geef het lievelingsspeeltje / kleed / mand mee. Hier zitten de bekende geurtjes aan wat de transitie makkelijker maakt. 
 • Lees ook eens het blog over labrador bemiddeling

Meer informatie? 

Als je meer info wilt over het herplaatsen van labrador retrievers, is het labrador handboek, zeker iets voor jou. Via de link kan je het boek 60 dagen uitproberen. 

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden