...

Labrador gedragsproblemen

Labradors kunnen wel eens wat gedragsproblemen tonen. Blaffen als mensen in de buurt komen, poep eten, graven in de grond, grommen als ze zich bedreigd voelen, agressief doen, achter kleine dieren aanzitten, plassen om hun territorium af te bakenen. Dit zijn allemaal heel normale gedragingen bij een labrador maar de meesten van ons willen ze gewoon niet zien bij onze honden. Dus noemen we ze gedragsproblemen. Een deel van een verantwoordelijke en zorgzame eigenaar zijn, is kennis hebben van het ras en de neigingen van je hond, en het bieden van activiteiten en uitlaatkleppen om hun natuurlijke driften en driften te bevredigen. In plaats van veel gedrag een probleem te noemen, is het een plicht om te weten dat ze natuurlijk zijn en te zorgen voor alternatief en meer aanvaardbaar gedrag. Train jouw hond om te weten hoe je wilt dat ze zich gedragen, maar vind nog steeds manieren om aan hun behoeften te voldoen om zo gedragsproblemen bij jouw labrador te voorkomen.

Raar gedrag of probleemgedrag bij labradors

Wanneer een labrador zich begint te gedragen op een manier die buiten het normale hondengedrag valt, is dit de echte definitie van een gedragsprobleem. Gedragingen zoals zelfbeschadigend, zeer destructief, agressief naar iedereen om hen heen, overal in huis naar het toilet gaan, dwangmatig en obsessief gedrag. Dit zijn echte gedragsproblemen die wijzen op echte problemen die moeten worden aangepakt bij jouw labrador. Sommige honden kunnen ook erg stil en teruggetrokken worden, hun natuurlijke gedrag onderdrukken, inactief worden en de hele dag slapen of zich de hele tijd verstoppen voor mensen. In principe vertonen ze veel voorkomende tekenen van depressie. Ook dit zijn echte gedragsproblemen, niet normaal voor een labrador en net zo belangrijk en zorgwekkend als de andere hierboven genoemde gedragsproblemen.

labrador gedragsproblemen

Waarom ontwikkelen gedragsproblemen zich in de eerste plaats?

Net als mensen zijn alle honden individuen met verschillende genetica, persoonlijkheden en levenservaringen die allemaal bijdragen aan het vormen van hoe een labrador is en zich gedraagt. Dit betekent dat we niet kunnen generaliseren en een pasklare reden kunnen geven waarom een hond zich gedraagt zoals hij zich gedraagt. Maar er zijn een aantal veel voorkomende oorzaken van gedragsproblemen bij honden zoals labradors bekend. Meestal is het probleem een symptoom van iets dat mis is of ontbreekt in het leven van de hond en het gedrag is de manier waarop ze proberen ermee om te gaan. Enkele mogelijke oorzaken van Labrador gedragsproblemen zijn als volgt:

 • Slechte gezondheid, pijn of ziekte
 • Angst of bang zijn voor iets of iemand in hun omgeving
 • Onvoldoende socialisatie toen ze een puppy waren
 • Zich sociaal ge├»soleerd voelen
 • Gebrek aan beweging
 • Gebrek aan mentale stimulatie
 • Genetische, erfelijke problemen
 • Plotselinge veranderingen in dieet
 • Plotselinge veranderingen in dagelijkse routine
 • Niet consequent zijn met de regels die je hen oplegt
 • Gebrek aan comfort (rusttijd, een fijne plek om te rusten)
 • Inconsistente of te weinig slaap

Maar misschien is de grootste reden van gedragsproblemen bij labradors gewoon een misverstand of een gebrek aan begrip van wat natuurlijk labrador gedrag is en het niet bieden van uitlaatkleppen voor hun natuurlijke driften en verlangens.

Labrador gedragsproblemen verbeteren of oplossen?

Mocht je meer willen weten over gedragsproblemen bij labradors en deze willen verbeteren. Bekijk dan het handboek voor de labrador

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden