...

Labrador fokker

Hoe kan je een geschikte labrador fokker vinden? In dit megablog kom je erachter.

De Labrador Retriever is al meer dan een decennium een van de meest populaire hondenrassen. Maar het vinden van de perfecte Labrador voor jou is niet zo eenvoudig als zoeken op Google naar ‘Labrador Fokker / fokkerij’ en het eerste resultaat aanklikken. Er zijn goede, verantwoordelijke labrador fokkers en er zijn er die … nou, laten we zeggen dat sommige niet zo goed zijn!

Wat doet een goede labrador fokker?

Een goede fokker is zonder twijfel de beste plaats om uw Labrador puppy’s te krijgen. Ze hebben meestal een aantoonbare liefde voor het ras. Goede Labrador fokkers fokken zeker niet puur voor winst. Verantwoord fokken vergt veel toewijding, tijd en weloverwogen processen. Er is niet veel geld te verdienen als je verantwoord fokt, dus het is bijna altijd een liefdeswerk.

Goede Labrador Retriever fokkers:
– Selecteren en matchen zorgvuldig een vader en moeder om Labrador puppy’s te fokken met bepaalde eigenschappen en temperament.
– Zorgen goed voor het welzijn en de levensomstandigheden van hun honden en puppy’s.
– Voeren veel gezondheidscontroles uit op hun fokdieren om het risico op erfelijke ziekten te verkleinen.
– Kunnen stamboomcertificaten verstrekken voor beide ouders.
– Bieden u informatie en hulp gedurende de hele levensduur van uw Lab.

labrador fokker

Een goede labrador fokker streeft naar perfectie

Een goede labrador fokker zal zorgvuldig de sterke en zwakke punten van de ouders overwegen, in de hoop een hoger niveau van perfectie te bereiken bij hun volgende generatie honden waarvoor ze gefokt zijn.

Vergelijk dit met een minder verantwoorde fokker.

Slechte labrador fokkers gooien vaak twee honden van hetzelfde ras samen om een ​​nest puppy’s goedkoop te kunnen produceren. Er wordt geen rekening gehouden met de stambomen van de ouders en of de vader en moeder wel goed bij elkaar passen.

Welzijn en levensomstandigheden

Een goede  labrador fokker zal je willen ontmoeten en je de kans geven om de ouders van de pups te zien en de omstandigheden waarin zijn fokdieren leven.

Een goede fokker brengen de Labrador puppy’s thuis groot of in schone en goed onderhouden kennels.

Van het grootste belang is de vroege socialisatie van de pups naar verschillende ervaringen, omgeving en menselijk contact. Een voorbeeld. Als puppy’s nerveus om zich heen kijken, alsof ze geen menselijk contact hebben gehad, dan zou dit je reden tot bezorgdheid moeten geven.

Labrador fokkersbestand

Een verantwoord Labrador fokkers bestand, van puppy’s tot volwassenen, moet er gezond en vriendelijk en sociaal uitzien. Als je merkt dat ze gezondheidsproblemen of temperamentproblemen hebben, is dit een teken om de labrador fokker te verlaten.

Gezondheidschecks

Goede Labrador fokkers hebben hun honden en teven door een reeks gezondheidscontroles geleid voordat ze besloten om ze in hun fokprogramma’s te gebruiken. Geloof nooit een fokker op zijn woord over dergelijke zaken. Een slechte fokker kan zeggen dat een dierenarts zijn honden heeft gekeurd voor de gezondheid. Dit is niet voldoende, een fokker moet certificaten kunnen laten zien.

De twee belangrijkste gezondheidsverklaringen die u zou moeten vragen:

 1. Zijn de ouders vrij van heupdysplasie? Dit wordt één keer in het leven van het dier gecontroleerd.
 2. Hebben de ouders ‘clear eye-certificaten’ waarin staat dat ze vrij zijn van PRA en dysplasie? Deze controles moeten eenmaal per jaar worden uitgevoerd.

Het is ook nuttig om met de labrador fokker te praten over andere veel voorkomende ziekten die zijn kweekbestand kan hebben, zoals epilepsie of artrose. Ze hoeven deze honden niet hierop te testen. Maar een verantwoordelijke labrador fokker zal op de hoogte zijn van deze veelvoorkomende aandoeningen en zal eerlijk zijn over het feit dat zijn honden vatbaar zijn. In tegenstelling tot een goede labrador fokker, zal een slechte fokker zijn pups niet hebben onderworpen aan dergelijke gezondheidscontroles.

Voortdurende hulp om voor uw puppy te zorgen

Goede Labrador fokkers zullen u veel informatie geven over hoe u uw hond kunt opvoeden en verzorgen, zowel voordat u uw puppy mee naar huis neemt als gedurende de levensduur van uw hond.

Ze zullen zeer goed geïnformeerd zijn en omdat ze echt om hun puppy’s geven, zal geen enkele vraag te simpel of te klein zijn om te beantwoorden.

Ze helpen vaak met voedingsadvies, training advies, gezondheids- en zorgadvies en kunnen contactgegevens van belangrijke organisaties aanbieden.

Een slechte labrador fokker zal dit niveau van dienstverlening niet bieden.

labrador fokken

De vragen die u moet stellen aan een Labrador fokker

Om u te helpen de goede Labrador fokkers uit de slechte te filteren, heb ik een lijst met vragen opgesteld die u aan een fokker moet stellen. Het zijn vragen die ze kunnen verwachten en die ze graag beantwoorden:

 1. Hoe ben je betrokken bij het Labrador ras? Als ze serieus bezig zijn met fokken, hebben ze enige betrokkenheid hun honden.
 2. Hoeveel verschillende hondenrassen fokt u? Twee, misschien drie is OK, maar het is meestal een waarschuwing dat de labrador fokker niet de beste is als ze zich richten over veel rassen. Dit doen ze dan waarschijnlijker voor het geld en niet alleen voor de liefde van het ras.
 3. Zijn vader en moeder geregistreerd? Worden de pups geregistreerd? Natuurlijk wilt u bij het kopen van een rashond dat dit bewezen is. De meeste goede fokkers zullen ook hun puppy’s registreren en deze overhandigen wanneer u uw puppy ophaalt.
 4. Waar zijn uw Labrador-puppy’s opgevoed? Het perfecte antwoord is thuis.
 5. Hoe lang heb je gefokt / hoeveel puppy’s heb je gefokt? Hoewel een onervaren fokker niet per se een slechte fokker is, is het minder een risico om met een ervaren fokker te gaan die de tand des tijds heeft doorstaan.
 6. Kunt u controleerbare certificaten overleggen van de gezondheidstests van de ouders betreffende heupen en ogen? Goede Labrador fokkers zullen hun voorraad screenen en zullen geen honden fokken met een slechte gezondheidsscore.
 7. Is er een geschiedenis van andere ziekten die veel voorkomen bij Labrador Retrievers in de voorouders van de puppy’s? Helaas hebben veel rashonden een reeks erfelijke, genetisch verbonden ziekten. Een goede fokker bespreekt dit graag met u.
 8. Mag ik contact met u opnemen als ik vragen heb over de hond als ik hem onder mijn hoede heb? Elke fokker moet ja zeggen en helpt u graag verder.
 9. Op welke leeftijd kan ik de hond mee naar huis nemen? Geen enkele labrador fokker zal een puppy laten gaan voordat hij 8 weken oud is. De eerste 8 weken leert de puppy enorm veel van zijn moeder en nestgenoten. Als het te snel wordt ingenomen, wordt de ontwikkeling belemmerd en kan het later in het leven gedragsproblemen krijgen. Een puppy te snel van zijn moeder nemen, komt neer op wreedheid.
 10. Kan ik de ouders van de puppy’s ontmoeten? Natuurlijk moet de fokker eigenaar zijn van de moeder, maar in veel gevallen is het ook mogelijk om de vader te zien. Je kunt veel leren over zowel het potentiële uiterlijk als het temperament van de door jou gekozen puppy door de ouders te ontmoeten.
 11. Kunt u referenties geven van eerdere adoptanten van uw puppy’s? De ervaringen van mensen die eerder met de fokker te maken hebben gehad, zijn van onschatbare waarde. Ze kunnen u vertellen hoe het met hun hond gaat, of er gezondheidsproblemen aan de oppervlakte zijn gekomen en hoe de dealer hiermee omging zowel tijdens de verkoop als gedurende de hele levensduur van de hond.

Uit de antwoorden die ze geven, zou je in staat moeten zijn om de slechte labrador fokkers onmiddellijk te herkennen en ze van je shortlist te schrappen.

Vragen die u mag verwachten van een goede Labrador fokker

Verantwoorde Labrador Retriever fokkers zullen veel vragen voor je hebben voordat ze overwegen om je een van hun geliefde puppy’s te geven.

Hier zijn enkele van de vragen die u mag verwachten van een fokker:
– Waar hoop je vooral op bij een hond? Ze zullen uw antwoorden gebruiken om te helpen beslissen of een Labrador de juiste hond voor u is.
– Kunt u zich een hond veroorloven? Ze willen ervoor zorgen dat u niet alleen de kosten van het aanschaffen van een puppy kunt dekken, maar ook de lopende kosten voor voedsel, gezondheidszorg, uitrusting en de onvermijdelijke onverwachte dierenartskosten in geval van een ongeval of ziekte.
– Woon je in een huis of een flat? Heb je überhaupt een tuin? Hoe groot? Is het omheind? In het ideale geval willen ze graag weten dat hun puppy naar een goed huis gaat met een mooie middelgrote tot grote omheinde tuin, zodat de hond voldoende tijd buiten heeft. Ze weigeren u echter geen puppy als u geen tuin heeft.
– Hoeveel tijd kun je met de puppy doorbrengen en waar bewaar je hem? Ze willen er zeker van zijn dat ze hun puppy niet aan iemand geven die zijn hond gewoon in de achtertuin achterlaat en er geen aandacht aan besteedt. U moet concrete plannen hebben voor de verzorging en opvoeding van uw hond.
– Heeft u een echtgenoot? heb je kinderen? Ze willen weten wie er nog meer in huis zal zijn met de hond.
– Heeft u momenteel honden? Heb je eerder honden gehad in je leven? Ze willen weten of u een ervaren hondenbezitter bent en of u weet wat u kunt verwachten. En als u momenteel een hond bezit, of past bij de nieuwe pup.

De vragen lijken misschien een beetje persoonlijk, maar hopelijk begrijp je dat de labrador fokker niets anders vraagt ​​dan bezorgdheid voor zowel zijn puppy’s en voor jou als eigenaar. Goede Labrador fokkers willen zeker weten dat je een perfecte match bent voor hun puppy.

Meer tips voor een labrador fokker

Meer tips over het vinden van een gezonde labrador fokker kan je vinden in het labrador handboek, Dit boek vormt een perfect basis voor de opvoeding en verzorging van labradors. Vragen? Mail naar info@labradorhond.nl.

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden