...

Labrador verharen

Hoewel Labradors het hele jaar door regelmatig verharen, is het haarverlies vooral duidelijk in twee korte periodes van het jaar als de seizoenen veranderen. Gedurende ongeveer drie weken elk, zal jouw Labrador veel haar verliezen in de lente als ze hun zware wintervacht verliezen, en opnieuw bij het begin van de herfst als ze hun zomervacht verliezen en zich klaarmaken om ‘dikker’ te worden voor de winter. Labrador-eigenaars noemen deze periodes vaak het “verharing seizoen” omdat de verharing heel erg is, en je kunt verwachten dat je jouw stofzuiger tijdens deze weken extreem veel meer zult gebruiken!

Waarom verharen labradors?

Labradors verharen meestal meer dan andere kortharige rassen omdat hun haar ongelooflijk dicht is en een dubbele vacht heeft. Deze dubbele vacht bestaat uit een gladde buitenste laag haar, die waterdicht is, en een pluizige ondervacht om jouw Labrador warm te houden, ongeacht het weer. Deze fantastische vacht is wat Labradors zo tolerant maakt voor verschillende temperaturen en regenval. Maar hierdoor is het verharen van de vacht van jouw labrador wel nodig. 

labrador verharen

Verharen sommige Labradors meer dan andere?

Het is min of meer onmogelijk om exact te bepalen hoeveel haar jouw Labrador verhaart, en het varieert natuurlijk van hond tot hond. Verschillende geruchten blijven bestaan dat gele Labradors meer verharen dan chocolade en zwarte variëteiten, maar er is geen hard bewijs om dit te staven – het is waarschijnlijker dat lichter haar van gele Labradors gewoon makkelijker te zien is op de bekleding, tapijten en kleding. Als je besluit dat een labrador de hond voor jou is, dan zal je waarschijnlijk pluizenrollers in bulk willen kopen. In wezen moet je voorbereid zijn op een zekere mate van verharen, ongeacht welke variant van Labrador je bezit.

Loopsheid 

Een paar factoren waarvan men denkt dat ze bijdragen aan meer verharen van labradors is de vrouwelijke loopsheidscyclus – je kunt verwachten dat niet gesteriliseerde, vrouwelijke Labradors veel verharen als ze loops zijn – en honden die in een warmer klimaat leven, omdat ze minder haar nodig hebben om warm te blijven dan hun tegenhangers die in koudere landen leven.

Allergieën, stress en onevenwichtig

Allergieën, stress en hormonale onevenwichtigheden kunnen leiden tot extreem haarverlies bij de labrador. Als er geen gezondheidsproblemen worden ontdekt, maar je je nog steeds zorgen maakt over de mate van verharing, kan het de moeite waard zijn om het dieet van jouw Labrador aan te passen. Net als bij mensen geldt ook hier: hoe gezonder jouw hond van binnen is, hoe meer dat aan de buitenkant te zien zal zijn. Zorg ervoor dat je jouw Labrador voedt met een voedzame en evenwichtige voeding, en je zult zeker een verbetering zien in hun vachtconditie.

Wat is de beste manier om verharen tegen te gaan?

Om het verharen tot een minimum te beperken, is het aan te raden jouw Labrador regelmatig te borstelen met een goede borstel om het dode haar rechtstreeks van zijn lichaam te verwijderen, in plaats van het te laten uitvallen en samen te laten komen in de vezels van het tapijt. Voor meer informatie over het verharen van de vacht van de labrador bekijk dan het handboek over de labrador. Ook hebben we een uitgebreid blog geschreven over vachtverzorging. 

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden