...

Labrador kleuren

Labradors zijn er in tal van kleuren. In dit blog bespreken we welke kleuren en mogelijkheden zijn en hoe de genen invloed hebben op de kleuren van de retriever.

In welke kleuren komt de labrador voor?

De kleuren die de labrador kan hebben zijn:

  • Geel. Ook wel blond genoemd. Variatie mogelijk tussen een crèmekleur of vossenrood.
  • Zwart
  • Chocoladebruin of leverkleurig.

Daarnaast zijn er mensen die claimen dat er zilverkleurige of grijze labrador kleuren bestaan. Deze kleuren zijn niet officieel erkend.

labrador kleuren

Labrador genen en de invloed op kleuren

De genen van de invloed bepalen uiteindelijk de kleuren. Zo heeft de labrador bijvoorbeeld 1 gen dat verantwoordelijk is voor de bruine kleur. Van elk gen heeft een mens of dier twee allelen. Dit zijn de verschillende versies of eigenschappen die bij dat bepaalde gen horen. Bij het voorbeeld van het bruine gen zijn er bijvoorbeeld twee versies. Een voor ‘Wel bruin’ en een voor ‘Niet bruin’. De genen worden doorgegeven bij het paren. Een allel van elk gen komt van de vader en een komt er van de moeder. Allelen kunnen dominant zijn. Dit betekent dat als je er zelfs maar 1 hebt, je deze kleur altijd zal krijgen. Het tegenovergesteld van dominantie is recessief. Dan heb je twee allelen nodig voor dit van invloed is op de kleuren van de labrador. Dominante allelen duiden we aan met een hoofdletter en recessieve met een kleine letter.

Labrador retriever kleuren – Zwart en chocoladebruin

Bij het erven van de labrador retriever kleuren zijn er 2 genen belangrijk. De genen voor zwart/bruin en die voor geel. Zwart en chocoladebruin zijn 2 allelen van 1 geen. Zwart is dominant. Als een hond 1 zwart allel heeft van zijn vader of moeder, zal deze hond altijd zwart worden. Daarom wordt deze letter ook met een hoofdletter B geschreven (black). Bruin is recessief en wordt met een kleine letter geschreven. Om bruin te worden moet een hond twee bruine allelen erven. Nu weet je hoe de kleuren zwart en bruin kunnen voorkomen bij een labrador.

kleuren labrador

Labrador kleuren – Geel

Andere kleur die voorkomt bij de labrador is geel. Geel is recessief. Een hond heeft ee nodig om geel te worden. Het gen moet dus van de vader en van de moeder worden geërfd. Het bijzondere van dit gele gen is dat het, het zwarte en bruine gen kan maskeren. Als de gele variant (ee) genen krijgt, zie je geen bruin of zwart meer terug in hun vacht.

De gele kleur labrador komt terug in diverse tinten. Van bijna wit tot crème tot donkerrood / rood en alles wat tussen deze kleuren van de labrador zit. De precieze tint komt voort uit een aantal andere genen. Je kan het volgende stellen:

  • Lichtgele honden brengen samen lichtgele pups voort
  • Donkergele honden brengen donkergele pups voort
  • Licht en donkergele honden brengen samen gemiddeld-gele pups voort

Zo zie je dat er veel komt kijken bij het fokken op basis van kleuren van de labrador.

Uitzonderingen in de kleuren en opties

Er zijn uitzonderingen in labrador kleuren. Geel en bruin hebben beiden een recessieve eigenschap. Ook kunnen er verborgen recessieve eigenschappen aanwezig zijn. Zo komt het voor dat twee zwarte labrador retrievers gele pups in het nest kunnen krijgen. Zo zijn er nog enkele uitzonderingen mogelijk. Dit komt omdat een van de honden dan een voorouder heeft gehad die bruin of geel is geweest. Dit allel kan voor meerdere generaties zonder zichtbaarheid zijn doorgegeven. Tegenwoordig kan je door middel van een DNA test op voorhand vaststellen welke kleuren de labrador reu’en of teefjes dragen. Zo kunnen dit soort verrassingen voor fokkers worden voorkomen.