...

Labrador gewicht

In dit blog lees je alles over het ideale gewicht van de labrador en de groei van de labrador pup in de eerste 80 weken. 

Unieke eigenschappen en gewicht van de labrador

De labrador retriever is een van de grotere honden met een gewicht dat voor zowel de teef als reu in de buurt van de 30 kilo ligt. Bijzondere eigenschap is dat de grootte die de hond als volwassenen krijgt al snel wordt behaald. De groei vanaf de geboorte is bijzonder snel. Er zitten bijvoorbeeld grote verschillen in gewicht tussen:

 • 8 weken
 • 15 weken
 • 4 maanden
 • 1 jaar 
 • 2 jaar 

Labrador gewicht is de maatstaf 

Bij mensen drukken we grootte vooral uit in lengte. Bij de labrador kijken we naar het gewicht. Een grote hond weegt meer dan 30 kilo. Toch is dit niet de beste maatstaf omdat lengtegroei en de toename in gewicht kunnen verschillen. Een pup kan bijvoorbeeld tijdens het groeien relatief zwaar zijn en een volwassen labrador kan overgewicht ontwikkelen. Naar het gewicht alleen kijken is niet de ideale maatstaf. 

labrador gewicht

Overgewicht voor de labrador is schadelijk

Overgewicht kan tot gezondheidsklachten leiden bij de labrador. De kans op heupgewrichtsproblemen wordt groter. Uit onderzoek is gebleken dat labradors die tijdens het groeien te veel eten meer last krijgen van heupdysplasie en een lagere norgbergwaarden vertoonden. Daarentegen waren de beperkt gevoerde labradors even groot geworden, maar minder zwaar en een veel betere norbergwaarde. 

Het ideale Labrador gewicht – Belangrijke pijler

Uit bovenstaande info blijkt dat het labrador gewicht een belangrijke pijler is voor de gezondheid. Een pup moet rustig opgroeien, dus niet te veel voer op jonge leeftijd. Overgewicht moet voorkomen worden. Houd je dus strikt aan de aanbevolen hoeveelheid voer en houd het gewicht van je labrador maandelijks in de gaten. Het kan zijn dat de aanbevolen en ideale hoeveelheid voor jouw hond teveel is of te weinig. Dit is namelijk slechts een gemiddelde over alle honden en zelfs van verschillende rassen. Je zal er zelf moeten uitkomen wat het ideale gewicht is voor jouw labrador. 

Gewichtstabel – Wat is een normaal gewicht voor je labrador? 

Op een leeftijd van 80 weken is een labrador pup qua gewicht gemiddeld 31.3 kilo. 

 • Teven 29,8
 • Reuen 33.1

Uit onderzoek is gebleken dat het gewicht na 52 weken niet meer veel stijgt. 

 • Gewicht teven gemiddeld 28,6
 • Gewicht reuen gemiddeld 32,7 

Na een jaar is de labrador dus bijna uitgegroeid. De lengtegroei kan nog wel iets toenemen, tot 18 maanden. Het gewicht zal niet meer veel toenemen bij een gezonde hoeveelheid voer

Gewichtstabel – Verschil in gewicht na dat de labrador uitgegroeid is.

Er is een groot verschil in het gewicht van de labrador nadat deze uitgegroeid is, zie onderstaande tabel:

 • labrador retriever gewicht mannelijk 29-36 kilo
 • labrador retriever gewicht vrouwelijk 25-32 kilo  

Zo zie je dat er bij de mannen wel 7 kilo verschil in kan zitten, eveneens als bij de vrouwen. 

Kijk naar je eigen labrador

De uitkomsten uit het onderzoek naar gewicht van labradors zijn niet 100% valide. Het advies is om deze resultaten niet blindelings te volgen. Er zijn namelijk altijd uitzonderingen in de vorm van kleinere labradors en grotere. Beste factoren om naar te kijken is het gewicht van je labrador in combinatie met de lengtegroei / grootte van de pup. 

Bijvoorbeeld. Een kleine labrador pup met overgewicht die op het gemiddelde van de groep uit het onderzoek zit, is te zwaar. Een grote hond die te mager is en ook op het gemiddelde van het onderzoek zit, is te dun. Belangrijkste advies. Liever een lab die iets te dun is dan te dik. Bij overgewicht zijn er meer risico’s op gezondheidsklachten voor je labrador. Dit is veel lastiger op te lossen dan bij een iets te dunne hond. Kijk allereerst dus naar onderstaande maatstaf en ga eens langs bij je dierenarts om je hond te laten controleren op over of ondergewicht.

Gewichtstabel gemiddelde gewicht labrador

 • labrador retriever gewicht mannelijk 29-36 kilo
 • labrador retriever gewicht vrouwelijk 25-32 kilo