...

Vachtverzorging labrador

De vachtverzorging van de labrador retriever is een essentieel onderdeel voor de gezondheid van dit lieve beestje. Hoe kan je de vacht van jouw labrador verzorgen? Daar kom je achter in dit artikel.

Waarom vachtverzorging voor je labrador?

Waarom vachtverzorging  voor de labrador zo belangrijk is? De vacht vertelt ons alles over de gezondheid en de gesteldheid van je labrador. 

Waar bestaat een goede vachtverzorging voor je labrador uit?

Een goede vachtverzorging bestaat uit:

  • Regelmatig borstelen > wekelijks 
  • Regelmatig kammen
  • Controle op ongedierte (vlooien). Vooral als er veel gewandeld is in gras dat hoog staat, altijd nakijken op teken. Deze zijn erg moeilijk te zien in de ondervacht die redelijk dicht is. 
  • Als de hond heeft gezwommen: met een handdoek de hond drogen en wassen als deze nog nat is bij aankomst thuis. 

Let op: tijdens de periode van verharing moet je iets meer aandacht geven aan de vachtverzorging van de labrador. Dan is vaker borstelen nodig om door deze periode heen te komen. In dat geval raden we aan (tijdens de rui) om elke dag te borstelen. 

Is de vacht van de labrador retriever moeilijk te verzorgen?

De vachtverzorging van de labrador retriever is niet moeilijk. Door de vacht van dit beestje, droogt modder en vuil snel op. Dit kan dus eenvoudig uitgeborsteld worden. Let er wel op dat je het haarkleed altijd borstelt in de richting van de natuurlijke haarrichting. Let ook op het materiaal dat je hiervoor gebruikt. De kam mag niet te scherp zijn. Dan doe je de labrador pijn. De kam mag ook niet te fijn zijn, dan zal je niet al het vuil eruit kunnen halen. 

vachtverzorging labrador

Producten voor vachtverzorging labrador

Om de vachtverzorging optimaal te kunnen uitvoeren, is gebruik van de volgende producten aanbevolen;

Er zijn ook speciale kammen en borstels die naast vachtverzorging ook de bloedsomloop van de labrador stimuleren. 

Vachtverzorging labrador door de slikkerborstel

In de loop van het jaar wisselt de labrador van vacht. Dit kan voor problemen zorgen bij je hond. Hiervoor zijn de slikker-borstels ontwikkeld. 

Klitten

Als je met de vachtverzorging van de labrador bezig bent, en je komt er achter dat deze veel last heen van klitten. Is het aan te raden om een klittenborstel te gebruiken. Deze borstel is speciaal ontwikkeld om klitten eruit te kammen. Als dit niet lukt, is het laatste alternatief om ze weg te knippen. 

Problemen met de vachtverzorging van de labrador

Ondanks de optimale vachtverzorging, zoals hierboven beschreven, kunnen er toch nog diverse problemen ontstaan bij de labrador retriever. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door enkele voedingsstoffen. In al deze gevallen kan de dierenarts een speciaal dieet voorschrijven. 

Andere oorzaak die tot problemen kan leiden in de vacht zijn vlooien. Deze kunnen resulteren in stress en nerveus gedrag. Dit kan leiden tot huidschilfers of kale plekken op de vacht. 

Meer tips over verzorging van de vacht van je labrador 

Als je nog meer tips en advies wil over de verzorging van de vacht voor je labrador, kan het labrador handboek iets voor jou zijn. Dit boek staat boordevol tips en advies over het opvoeden van je labrador, de (vacht)verzorging, pups, onderhouden, wassen, voeding en alle andere belangrijke informatie die je moet weten. 

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden