...

Labrador puppy kopen

Wil jij een labrador puppy kopen? In dit blog geef ik je tientallen tips en informeer ik je optimaal over waar je op moet letten. 

labrador puppy kopen – Belangrijke vragen  

Eerst is het zaak om je is te verdiepen in het labrador ras. Stel jezelf altijd de volgende vragen voor je een labrador  retriever puppy gaat kopen:

 • Heb je genoeg tijd om je hond op te gaan voeden? Heb je tijd voor een puppycursus?
 • Heb je genoeg ruimte voor een hond in huis?
 • Wist je dat een puppy al na een jaar volgroeid is en volwassen is?
 • Wist je dat je een labrador na het kopen minimaal 12 jaar moet verzorgen? 
 • Wist je dat een hond diverse onkosten met zich meebrengt zoals de dierenarts, het pension, trainingen op maat, etc. 
 • Wil je de hond ook uitlaten als het regent? Wil je de hond niet 15 minuten maar een uur uitlaten? 
 • Wil je je intensief bemoeien met de opvoeding van je hond? Dit doe je niet even in een paar weken maar neemt maanden in beslag en vele uren. 

Als je al deze vragen positief kan beantwoorden, ben je de ideale persoon voor het kopen van een labrador. 

labrador puppy kopen

Volgende stap – Waar een labrador kopen?

Nu is de volgende stap om de labrador puppy te kopen, maar waar? Je kan voor meer informatie over Fokkers in Nederland contact opnemen met de Labrador Kring Nederland. Zij kunnen je alles vertellen over het ras en weten welke fokkers goed op de kaart staan. Ook kan je meer informatie lezen in het Labrador Handboek

Bij de fokker kopen

Neem niet te snel emotionele beslissingen als je bij een nest gaat kijken om een labrador puppy te kopen. Kijk naar de gezondheidsuitslagen van de ouders. Als deze niet voorhanden zijn, kan je de pups beter met rust laten. Hoe moeilijk dit ook kan zijn. Bovendien raden we aan om een hondenkenner mee te nemen. Deze ziet veel sneller of een hond gezond is. 

Waar kan je een gezonde labrador puppy kopen?

Voor labrador retrievers puppies geldt voor het kopen dat ze een röntgenfoto moeten hebben en bovendien vrij van afwijkingen moeten zijn aan elleboog en heup. Hier moet een papier van aanwezig zijn van de RvB (Raad Van Beheer) of in enkele gevallen een buitenlands papier.  

Naast bovenstaande, moet een labrador elk jaar een oogonderzoek aangaan en hiervan een uitslag hebben. Deze mag niet ouder zijn dan 12 maanden. 

Waar nog meer op letten bij het kopen van een labrador pup?

Naast de net behandelde gezondheidsaspecten, zijn er nog enkele andere zaken waar je bij het kopen van de labrador pup rekening mee moet houden namelijk:

 • De eerste indruk die je krijgt van een fokker + zijn honden. 

Het nestje moet contact hebben met andere dieren en mensen en geluiden. Als er 1 grote schuur is met tientallen nestjes kan je al bedenken dat dit geen zuivere koek is. De beestjes hebben echt liefde nodig. 

 • Het nest moet schoon zijn. 
 • Ze moeten een lekkere plaats hebben om te liggen (kleed, kranten, zaagsel
 • Let op de prijs? Is dit een gemiddelde prijs die wordt gevraagd of is de prijs te mooi om waard te zijn? 
 • Wat voor types worden aangeboden. Is het een jachtlijn? Is het een bepaalde stamboom? 

Wist je dat jonge labradors puppies die opgroeien in een vies hok, bijna niet zindelijk te krijgen zijn.

 • De moederhond moet privacy kunnen krijgen als ze dat wil. 

Een goede fokker geeft de moeder ruimte om te zorgen en ruimte voor privacy. 

 • De hondjes moeten er vrolijk en gezond uitzien. Dus geen vieze oogjes of doffe vachten. 
 • Je moet de hondjes makkelijk kunnen roepen of aaien. Ze moeten niet bang hiervoor zijn. 

Zo zie je, een labrador kopen is nog niet zo makkelijk. Er zijn tientallen zaken waar je rekening mee moet gaan houden. Lees ook eens het blog over labrador te koop wegens omstandigheden

labrador pup met stamboom kopen

labrador pup kopen met stamboom

Wij raden altijd aan om een labrador pup te kopen met een stamboom. Hoe meer informatie je hebt over de ouders, hoe beter het is. Een stamboom verschaft je informatie over de ouders en voorouders waardoor je een betere indicatie hebt of een pup gezond. Een labrador pup met stamboom verschaft je wat meer zekerheid. 

Laatste tips voor het kopen van een labrador 

Hierbij nog wat laatste tips en dan kan je echt je labrador puppy gaan kopen. 

Het kan soms goed uitkomen om op een onverwacht moment langs te gaan bij de fokker. Ook op dit soort momenten moet het hok schoon zijn en een kort bezoek aan het nestje moet altijd welkom zijn. Als de fokker zich verdacht gedraagt weet je dat je niet meer terug moet keren. 

Je mag jouw labrador hondje niet meenemen binnen zeven weken na de geboorte. Wees hier streng op. Ze hebben deze tijd nodig om op te groeien met hun broers en zussen. 

Als alles in orde is en je vertrouwen hebt in de aanschaf bij een bepaalde fokker, kan je de labrador puppy gaan kopen. Als je twijfelt aan iets, laat je dan niet emotioneel verleiden door de lieve gezichtjes van de honden, wees streng. 

Als de mensen die een labrador retriever kopen steeds beter omgaan met de keuzes. Krijgen de oplichtende fokkers steeds minder kansen om hun werk uit te voeren. Nog meer van dit soort tips kan je vinden in het Labrador Handboek, geschreven door hondenexpert Jan Jacobs. Wij hebben dit boek zelf ook uitgelezen voordat wij onze labradors hebben gekocht.  

Veel succes met het kopen van je labrador pup. Voor vragen kan je altijd mailen naar info@labradorhond.nl 

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden