...

Labrador vizsla

De “Vizslador” of “Labrala” kruising, zoals dit gemengde ras soms wordt genoemd, is een kruising tussen de Labrador Retriever en de Hongaarse Vizsla. Deze rassen zijn twee leden van dezelfde groep, maar ze hebben een iets andere rol. Aangezien Labradors oorspronkelijk werden gefokt om op watervolgens te jagen in Canada en de Vizslas in Europa werden ontwikkeld als jachthonden, kan de Vizsla-Labrador mix een uitstekende jacht- en speurhond zijn. Maar de rollen van de Vizla zijn eigenlijk heel anders in het veld.

Vizslas vs. Labradors

Zowel de Hongaarse Vizslas als de Labs zijn vrij gemakkelijk te trainen, en enthousiast. Sportieve rassen zoals Vizlas en Labradors worden al jaren gekruist om gunstige eigenschappen van elk ras te combineren tot de perfecte werkhond. Vizsla Lab mixhonden als werkmaatjes hebben apporteermogelijkheden, zonder dat de hond te vriendelijk wordt.

Vroege Labradors werden voornamelijk gefokt als watervogel jagers, terwijl Vizlas werden gefokt als trackers van landlevend wild, maar ook werden getraind om watervogels op te halen. Gezien de Labrador’s afstamming en de Vizla’s mix van apporteerbloed, is het veilig om te zeggen dat een Vizsla gekruist met een Labrador zou kunnen resulteren in een zeer bruikbare land- en waterjachtpartner. Echter, je kunt er nooit helemaal zeker van zijn met een hond van een gemengd ras welke kenmerken zullen worden uitgedrukt.

Waar kwam de Vizsla Labrador vandaan?

Het is moeilijk te zeggen wanneer en waar de Vizslas voor het eerst zijn gekruist met Labrador Retrievers. Wat we met relatief vertrouwen kunnen zeggen is wanneer de Vizsla- en Lab-rassen individueel zijn ontwikkeld.

labrador viszla

Vizsla x Labrador temperament

Als hybride hond is het temperament van de Vizslador typisch een mix van de temperamenten van zijn ouderrassen, of hij kan één ouder bevoordelen, zowel in persoonlijkheid als in fysieke kenmerken. Bij elke hond van een gemengd ras is het echt een 50-50 kans dat een Vizsla Lab mix pup min of meer als een Labrador Retriever of een Vizsla tevoorschijn komt. Zelfs puppy’s uit hetzelfde nest kunnen er heel anders uitzien en zich anders gedragen!

Een ding dat je vrij zeker kunt zijn, is dat een Vizsla-Labrador mix een super aanhankelijke pup zal zijn die je wil plezieren in welke lijn van het werk dat je hem ook doet, zelfs als zijn baan gewoon een geliefd familie huisdier is. Het is ook goed om aan te nemen dat een Labrala een zeer energieke hond zal zijn met een liefde voor het volgen van zijn neus en een niveau van intelligentie die hem soms in de problemen kan brengen, mocht hij zich gaan vervelen!

Meer informatie?

Mocht je meer willen weten over de labrador, bekijk dan eens het boek over de labrador door op deze link te klikken.

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden