...

Labrador asiel

Wil je misschien een labrador uit het asiel kopen? De labrador is het populairste hondenras van dit moment. Door zijn vriendelijke en voorspelbare karakter is het de perfecte gezinshond. Wanneer je een labrador naar een asiel in Nederland of België wilt brengen, of wanneer je een labrador uit een asiel wilt kopen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal zaken, bijvoorbeeld hoe de procedure van een labrador uit het asiel kopen gaat, of wat de regels in Nederland en België zijn op het gebied van een labrador kopen.

Gezondheid Labrador in asiel

Elke hondenras heeft erfelijke aandoeningen, zo ook een labrador uit het asiel. De labrador is heel erg populair waardoor er erg veel gefokt wordt. Hierdoor is de kans op gezondheidsproblemen groot bij de pup. Informeer voor dat je een labrador uit het asiel gaat kopen wat de medische achtergrond is van de labrador en je weet precies wat je te wachten staat. Hieronder staat een lijst met de meest voorkomende gezondheidsproblemen van labradors in het asiel.

Atopie

Veel labradors hebben last van atopie, een huidaandoening. De hond is dan gevoelig voor stoffen uit de omgeving, zoals mijten, pollen en planten. De huid reageert daarop door te gaan ontsteken. Het belangrijkste symptoom is overmatige jeuk voornamelijk aan kop en poten. Vraag in het asiel altijd naar de achtergrond van de labrador en het medisch dossier. 

labrador asiel

Heupdysplasie

De labrador heeft een grote kans op heupdysplasie. Dit houdt in dat zijn heupen instabiel zijn, waarbij de gewrichtsdelen niet goed in elkaar passen en slijtage van het kraakbeen ontstaat. Het gevolg is dat de hond soms al op jonge leeftijd moeite heeft met bewegen, kreupel kan gaan lopen of wiebelt. Deze aandoening kan alleen operatief worden verholpen. Laat de labrador in het asiel uit zijn hok en ga een stukje lopen met de hond om dit te checken. 

Chronische koperstapeling

De labrador lijdt aan een genetische afwijking waarbij de eiwitten koper niet voldoende wegvangen en uitscheiden. De koper stapelt zich op in de lever en de grote hoeveelheid verandert in een giftige stof voor de hond. Verschijnselen van koperstapeling zijn: lusteloosheid, slecht eten, braken, vermageren en minder zin om te spelen en actief te zijn. Deze aandoening is te verhelpen met medicijnen en een aangepast dieet. Vraag in het asiel of de labrador last heeft van netgenoemde klachten. 

Labrador asiel Nederland / België

Doordat er veel labradors in Nederland en België te vinden zijn, is het niet heel lastig om een labrador te vinden in het asiel. Dit kan zowel een pup, als een volwassen labrador zijn. Voordat je een labrador uit het asiel koopt is het zoals hierboven benoemd is zaak dat je de medische achtergrond van de labrador te zien krijgt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken waar de labrador vandaan komt. Er worden heel erg veel labradors gefokt, en niet allemaal met de beste achtergrond. Om problemen met je labrador uit het asiel te voorkomen is het goed om op de volgende dingen te letten;

  • Check of de fokker waar de labrador vandaan kwam is aangesloten bij de Raad van Beheer
  • Als dit zo is, dan kan je eens langs gaan om te kijken hoe de pups daar opgroeien. Het nest moet opgroeien in een huiselijke omgeving
  • Een rashonden pup kopen betekent meestal een wachtlijst. Er is veel vraag naar labradors, ook in het asiel.
  • Vraag het asiel naar de uitslagen van tests op het overdragen van erfelijke aandoeningen bij de labrador. Een Nederlands asiel doet bij binnenkomst bijna altijd wat medische test, deze mag je bekijken.

Meer info over de labrador?

Wil je meer informatie over het adopteren of het herplaatsen van een labrador in het asiel? Of wil je meer weten over het opvoeden en verzorgen? Bekijk dan eens het handboek van de labrador voor meer informatie.

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden