...

Dikke labrador

Een dikke labrador komt overal steeds vaker voor. Zwaarlijvigheid is een enorm probleem bij huishonden in Nederland. En steeds meer landen sluiten zich bij deze ongelukkige groep aan. Labradors hebben een bijzonder grote kans om te veel gewicht te krijgen. Zwaarlijvigheid bij honden gaat gepaard met een hele reeks gezondheidsproblemen, net zoals bij mensen. Jouw te dikke Labrador, zwart of bruin, de juiste hoeveelheid te eten geven kan een beetje een evenwichtsoefening zijn. Het is een verantwoordelijkheid van je om jou best te doen om dit te bereiken. Niet alle Labradors hebben dezelfde hoeveelheid voer nodig. Je zal aandacht moeten besteden aan de behoeften van jouw individuele te dikke labrador. Ook moet je bereid zijn om jouw gewoonten te veranderen indien nodig.

Is mijn Labrador te dik?

Een dikke labrador is makkelijk te zien. Het is heel belangrijk dat je jouw Labrador op een gewicht houdt dat past bij zijn lengte en lichaamsbouw, in plaats van de richtlijnen op voedingsverpakkingen of in boeken te volgen. Loopt zijn buik schuin omhoog naar zijn lies, of is het een rechte lijn van zijn voorpoten naar zijn rug. Of nog erger, zakt hij naar beneden tussen zijn poten? Jouw Labrador moet een oplopende lijn hebben van de basis van zijn borst, naar zijn achterpoten toe. Kijk nu eens van bovenaf naar de hond.  Kan je een ’taille’ zien net voor zijn heupen?  Dat zou moeten kunnen! Dit is bij een bruine labrador iets makkelijker te zien dan bij een zwarte. Jouw hond moet niet over de hele breedte van zijn lichaam even breed zijn. Je zou de ribben van een lab niet moeten kunnen zien als hij stilstaat. Dan is hij niet meteen een dikke labrador. Hoewel je de laatste misschien wel kunt zien als hij eet, drinkt of buigt en draait.

dikke labrador

Hoeveel moet mijn Labrador wegen?

Zoals we hierboven hebben gezien, is de beste manier om te zien of je een dikke Labrador hebt, kijken en voelen. Het probleem met het geven van een getal is dat het een verkeerde indruk kan geven. Of jouw Labrador gefokt is in het veld of in de bench, kort of lang, mollig of licht, mannelijk of vrouwelijk, zal allemaal een groot verschil maken voor het ideale gewicht van het individu. De gemiddelde volwassen Labrador weegt tussen de 55 en 80 pond! Mannelijke Labradors wegen meestal 5 tot 10 pond zwaarder dan hun vrouwelijke tegenhangers. Als je nog steeds niet zeker weet of jouw Lab het juiste gewicht heeft voor zijn of haar lichaamsbouw nadat u haar zelf grondig heeft gecontroleerd zoals hierboven beschreven, dan kan je het beste naar jouw plaatselijke dierenarts gaan. Zij zullen je graag vertellen of jouw labrador een dikke labrador is of dat de hond goed op gewicht is. 

Waarom is mijn Labrador dik?

Hoe komt het dat jouw kleine, slanke puppy uiteindelijk een dikke, volwassen Labrador is geworden? Er zijn veel voorkomende veronderstellingen die mensen maken wanneer ze zich afvragen hoe hun honden aan overgewicht zijn gekomen. Heeft de hond meer beweging nodig? Heeft hij een of ander medisch probleem? Of voer ik hem gewoon te veel tijdens de maaltijden of geef ik te veel snacks? Als jouw Labrador te dik is, is de echte reden meestal dat hij gewoon te veel gegeten heeft. Of beter gezegd, te veel heeft mogen eten. Hij heeft overgewicht omdat hij te veel gegeten heeft. Als je rekening houdt met de hoeveelheid beweging die hij krijgt en een aantal andere factoren.

Meer info over de (dikke) labrador?

Wil je meer weten over omgaan met het gewicht van een te dikke labrador, of info over de verzorging van de labrador in het algemeen. Klik dan hier om door te gaan naar het handboek over dit leuke hondenras.  

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden