...

Blonde labrador

De blonde labrador is misschien het best bekend om zijn rol als blindengeleidehond. Daarnaast is de iconische Labrador Retriever een van ’s werelds favoriete huisdieren. Meer dan welke andere kleur ook, wordt het blond geassocieerd met gezelschap en families. Ook wordt deze kleur en de blonde labrador (yellow lab) veel gebruikt voor shows. 

Waar komen blonde labradors vandaan?

De voorouders van de blonde labrador kwamen in de 18e eeuw naar Newfoundland. Deze vroege honden waren jagende en vissende metgezellen die opgesplitst waren in twee verschillende rassen – de grote Newfoundland-hond en de St. John’s hond of voorvader van de labradors. 

Later werden de honden van St. John teruggekocht naar Engeland, waar ze werden gefokt om het ras te creëren dat we vandaag de dag hebben. 

Je weet waarschijnlijk dat de vroege varianten meestal zwart waren. Dit komt gedeeltelijk omdat de genetische informatie die blonde Labradors creëert in beide ouders van een puppy aanwezig moeten zijn om de puppy blonde vacht te laten groeien.

blonde labrador

De blonde labrador was zeldzaam

Om te beginnen werden blonde labradors puppy’s waarschijnlijk door hun fokkers afgemaakt. Dit betekende dat de gele kleur en yellow lab lange tijd zeldzaam was.

Blonde labrador kleuren  – Veel tinten geel en blond 

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat blonde labradors retrievers in een grote verscheidenheid aan tinten verkrijgbaar zijn. Deze variëren van een romig wit, via bleek karnemelk geel, tot goud en zelfs tot intens vos rood. Jarenlang waren de honden die bleek waren de meest gewilde.

Blonde labrador opvoeden

De blonde labradors zijn een van de gemakkelijkste rassen om te trainen. Geen wonder dat ze dienen als zoek- en reddingsacties, geleidehonden, jachtvrienden en nog veel meer. 

Gouden Labradors

Diepe gele puppy’s worden vaak ‘gouden labradors’ genoemd. Toch is de kleurterm altijd een blonde labrador. Dus, ongeacht welke schaduw van geel / goud / rood jouw hond heeft, het is nog steeds “officieel” een blonde labrador. In het Engels wordt vaak de term ‘Yellow lab’ gebruikt, om deze kleursoort te beschrijven. Zo zie je dat er per taal een andere kleurterm wordt gebruikt. Blond lab kan je ook gebruiken als term in het Engels bij een fokker. Deze weet dan wel wat je bedoelt. Houdt er dus rekening mee dat er verschillende termen zijn om dezelfde hond te benoemen (Yellow lab, gold, blond, etc). 

Zoeken naar blonde labradors (pups) 

Het vinden van een gerenommeerde (blonde) Labrador-fokker is een belangrijke eerste stap wanneer u op zoek bent naar een puppy. 

Labradors van elke kleur vatbaar kunnen zijn voor een reeks erfelijke ziekten. Het goede nieuws is dat veel van deze ziekten kunnen worden vermeden door puppy’s te kiezen waarvan de ouders op gezondheidstesten zijn getest.

Het slechte nieuws is dat niet alle fokkers van de rasechte gele Labrador Retriever deze tests gebruiken. 

blonde labrador opvoeden

Gezondheid blonde labrador reu / teef

Het is nooit leuk als ons harige familielid ziek is. Toch is het onmogelijk om ziekte te voorkomen, zowel voor mensen als voor onze huisdieren. Onze beste gok is dan om een ​​ras te vinden met zo min mogelijk grote gezondheidsproblemen.

De blonde labrador reu of teef is in dit geval een uitstekende keuze.

Er zijn echter drie belangrijke gezondheidsproblemen waar je rekening mee moet houden. Blonde Labradors zijn vooral gevoelig voor het volgende:

  • Oorproblemen: dankzij die schattige slappe oren, is de kans op een oorinfectie groot. 
  • Gewrichtsproblemen: Ondanks dat ze behoorlijk sterke honden zijn, zijn blonde Labradors genetisch vatbaar voor gewrichtsproblemen, waaronder heupdysplasie.
  • Obesitas: vanwege hun (overmatig) gezonde eetlust kunnen ze (en Labs in het algemeen) te zwaar worden.

Betekent dit dat je geen blonde labrador zou moeten krijgen? Absoluut niet. Hun problemen zijn gering in vergelijking met andere hondenrassen. 

Zorg ervoor dat u de gezondheidsproblemen  heeft gelezen voordat je een pup of puppy koopt. Kies een fokker die de ouders test en vraag om een ​​bewijs van deze controles. 

Blonde labrador opvoeden

In dit blog heb ik je veel informatie gegeven over de blonde labrador (Engels Yellow lab). Wat nu nog ontbreekt is informatie over het opvoeden, het karakter en de kenmerken. Het e-book, het Labrador Handboek is daar meer dan geschikt voor.

Dit boek over hoe jij je blonde labrador retrievers moet opvoeden, is gericht op dit type hond. De input is o.a geleverd door dierenartsen en gerenommeerde fokkers. Daarnaast heeft de auteur zelf veel jaren ervaring met labradors. Alle benodigde informatie en tips zijn voorhanden in het boek. Voor meer informatie kan je altijd mailen naar info@labradorhond.nl

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden