...

Labrador Newfoundland

Komt de labrador oorspronkelijk uit newfoundland? In dit blog een stukje over de oorsprong en geschiedenis van de labrador. 

Labrador oorsprong > Newfoundland

De honden die stonden aan de basis van het labrador ras in Engeland, zijn rond 1800 uit Newfoundland geïmporteerd. Deze honden waren niet de oorspronkelijke bewoners van Newfoundland. Waar kwamen ze dan wel vandaag? 

Newfoundland honden

Als we tegenwoordig denken aan honden uit Newfoundland, denken we aan de volgende zaken: 

  • Zwaar
  • Groot
  • Harig 

Dit ras noemen we ook wel de Newfoundland. Hiervan dachten we lang dat dit ras de voorvader was van de labrador. Newfoundland was rond 1800 onbewoond toen de Europese kolonisten het land bezochten. Er waren dus geen honden die daar in het wild leefden. De mensen die in Newfoundland gingen wonen, gingen vissen in de wateren aan de diverse kusten en namen hun eigen honden mee. 

labrador newfoundland

Vissershonden Newfoundland

Er is geen data gevonden over inheemse honden op het eiland. Wel is gebleken dat de meerderheid van de kolonisten of jager of visser was. Wat er denken wat er is gebeurd is dat deze jagers en vissen hun eigen honden hebben meegenomen. Deze jachthonden zijn de voorouders van Newfoundland honden en labradors. 

Labrador afstammeling van Newfoundland?

Wat we tegenwoordig denken is dat de labrador geen afstammeling is van de grote, zware en harige Newfoundland hond. Wat we denken is dat de labrador juist afstamt van de kleinere honden die werden gebruikt voor de visserij. Dit waren honden met een olie-achtige vacht, de St John’s hond

Labradors – Newfoundland / St John’s hond

Deze kleinere hond is dus voorvader van de labrador hond en leefde in Newfoundland 200 jaar geleden (De St John’s hond). De jagers en vissers fokten de honden die het nuttigst en handigst waren bij deze activiteiten. Zo werden de belangrijke eigenschappen doorgefokt tot wat we nu de labrador noemen. 

Meer informatie over labrador newfoundland? 

Als je meer wil weten over de geschiedenis van de labrador en de rol van Newfoundland, raden we het volgende boek aan, The history of retrievers. Daarin lees je alles over de kolonisten van Newfoundland en de honden (voorouders labrador) die ze gebruikten in hun dagelijkse werkzaamheden.