...

Labrador loops

Als je een teef Labrador puppy in huis heeft gehaald, zal je waarschijnlijk op een bepaald moment te maken krijgen met haar loopsheid. Veel dierenartsen geven er de voorkeur aan te wachten met castreren tot na de eerste loopsheid van een Labrador, dus zelfs als je van plan bent haar te laten steriliseren, zul je toch minstens één loopsheid voor moeten zijn. Je niet gesteriliseerde Labrador zal waarschijnlijk vanaf de leeftijd van zes maanden voor het eerst loops worden. De gemiddelde leeftijd ligt tussen negen en twaalf maanden. Sommige teefjes van grote rassen zoals de labrador worden pas na achttien tot vierentwintig maanden voor het eerst loops.

Hoe vaak is een labrador loops?

De loopsheid van jouw labrador teefje zal normaal een vrij regelmatig patroon vormen. Hoewel het patroon sterk kan verschillen van hond tot hond. De tijd tussen de loopsheden zal meestal ergens tussen elke zes maanden en jaarlijks zijn. Een cyclus van acht tot tien maanden is langer dan gemiddeld, maar wordt nog steeds als normaal beschouwd, en af en toe wordt een teef om de drie of vier maanden loops. Hoewel variaties in de loopsheidscycli normaal zijn, is het een goed idee om met jouw dierenarts te overleggen als de loopsheidscycli van jouw labrador teef sterk afwijken van het gemiddelde halfjaarlijkse interval, en vooral als ze plotseling overgaan in een nieuw patroon. Dit is slechts een voorzorgsmaatregel voor het geval er een onderliggend gezondheidsprobleem is waarnaar moet worden gekeken. 

labrador loops

Inzicht in labrador loopsheid – Anoestrus en Proestrus

De hormonen die jouw labrador produceert wanneer ze volwassen is, zetten een ritme of patroon van hormonale balans in gang dat de vruchtbaarheid van jouw teef regelt en dat haar hele leven voortduurt. Deze hormonale cyclus bestaat uit vier delen, namelijk de Anoestrus, Proestrus, Oestrus en Dioestrus.  Anoestrus is de periode waarin jouw labrador teef niet loops is – het betekent letterlijk ‘geen loopsheid’. Tijdens deze periode is jouw Labrador niet seksueel aantrekkelijk voor reuen en kan ze niet drachtig worden. Proestrus is het eerste deel van haar loopsheidscyclus. De tijd waarin haar baarmoeder wordt voorbereid op een zwangerschap. Dit is het deel waarin haar vulva opzwelt en ze begint te bloeden en je je ervan bewust wordt dat de labrador loops is. Tijdens de bronst zal jouw teef aantrekkelijk zijn voor reuen, maar nog niet bereid om een reu toe te staan met haar te paren. 

Inzicht in labrador loopsheid – Dioestrus en Oestrus

Oestrus is het tweede deel van de labrador loopsheidscyclus. Dit is het moment waarop jouw teef vruchtbaar wordt. Op dit punt kan haar bloederige afscheiding bleker en wateriger worden, en jouw teef zal waarschijnlijk bereid zijn om te blijven staan en een reu toe te staan om met haar te paren. Ze kan zelfs erg flirterig en bemoedigend zijn naar reuen toe en sommige teven zullen actief proberen te ontsnappen van jouw terrein om de reu van hun dromen te vinden. Dioestrus is het deel van de cyclus dat volgt op de bronst en bij een wilde hond zal dit bijna altijd zwangerschap en werpen inhouden. Bij huishonden voorkomen we meestal dracht. De meeste teven krijgen nooit pups, en tijdens de dioestrus kunnen de hormonale progesteronwaarden bij de hond, die normaal een zwangerschap zouden ondersteunen, problemen veroorzaken. Valse dracht en baarmoederontsteking (pyometra) komen in deze periode vaak voor. Op het einde van de dioestrus dalen de hormonen van jouw labrador teef en keert ze terug naar anoestrus, tot de volgende loopsheid zich aandient.

loopse teef labrador

Tekenen dat jouw teefje Labrador loops wordt

Er zijn meestal duidelijke tekenen dat jouw labrador teef loops is, maar het is niet altijd duidelijk, dus als je denkt dat ze die tijd nadert, moet je haar in de gaten houden. Het eerste wat je waarschijnlijk opvalt, is dat de vulva (uitwendige geslachtsorganen) van jouw teef erg opgezwollen en gezwollen is. Ze kan letterlijk drie of vier keer zo groot zijn als normaal als de loopsheid nadert. 

Bloeding

Samen met een bloederige afscheiding vertellen deze symptomen je dat jouw labrador teefje loops is geworden. Als je meisje in haar vruchtbare fase komt, kan het bloeden stoppen of meer waterig worden. Hoewel je zou verwachten dat het belangrijkste teken overvloedig bloeden is, is dat niet altijd duidelijk. Soms zie je alleen maar kleine vlekken op de vloer of in het honden bed. De meeste Labs zijn erg goed in het schoonhouden van zichzelf. Dat kan een ander goed teken zijn dat de labrador loops is. Als ze opgezwollen is en ze likt haar geslachtsdelen aanzienlijk meer dan normaal, is haar loopsheid waarschijnlijk begonnen.

Een snelle test

Als je niet zeker weet of jouw Labrador bloedt of niet, veeg dan voorzichtig met een stukje schoon watten of een witte tissue over haar vulva. Je zult waarschijnlijk wat roze vlekken zien bij de labrador als ze loops is, zelfs als ze zich goed schoonhoudt. Voor meer informatie over de labrador en loopsheid bekijk dan het handboek over de labrador

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden