...

Grijze labrador

Grijze labradors zijn net als elk ander type: liefdevol, intelligent en energiek! Natuurlijk is er een groot verschil; ze hebben een opvallende vachtkleur. Hun zilvergrijsblauwe jas betekent dat ze zich onderscheiden van de gebruikelijkel lab. De vachtkleur wordt veroorzaakt door twee recessieve genen die pas onlangs in de Labrador-genenpool zijn verschenen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de grijze labrador, inclusief hoe ze hun prachtige kleur krijgen, hoeveel puppy’s kosten en nog veel meer …

Wat is een grijze labrador retriever? 

Veel mensen denken dat er maar drie soorten Labrador Retriever zijn: zwart, blond en chocolade. Er zijn echter meer kleurvariaties. Een grijze labrador  heeft een zilver-grijs-blauw gekleurde vacht.

De American Kennel Club herkent ze als stamboom, maar ze worden vermeld als Chocolate Labs (hierover later meer). Vanwege de controverse over hun stamboom, kunnen ze geen showhonden zijn, maar ze kunnen werkhonden zijn zoals hun voorouders waren gefokt.

Grijze labradors kwamen uit het niets toen ze voor het eerst werden gefokt in de jaren 1950. Dit bracht mensen ertoe te denken dat ze het resultaat waren van een kruising met Weimaraners. Dit is niet het geval. Labradors werden oorspronkelijk gefokt om te werken.

Tegenwoordig worden ze gebruikt voor een breed scala aan taken, waaronder geleidehonden, showhonden, geweerhonden, gehoorzaamheidshonden en speurhonden. Omdat ze zijn gefokt om te werken, zijn ze een energierijk ras en hebben ze elke dag een uur oefening nodig. Ze zijn niet alleen beperkt tot wandelen, eenmaal volledig ontwikkeld kan de grijze labrador een geweldige hardloopvriend zijn!

grijze labrador

Uiterlijk van de grijze labrador

Anders dan de kleur van hun jas, is de grijze labrador retriever hetzelfde als elke andere Lab variant

Ze zijn breed over hun schedel, borst en achterhand, met slappe oren en een dikke staart.

Hun jas is kort, dicht, recht en winterhard, met een opvallende zilvergrijs-blauwe kleur die ze hun naam geeft. Ze hebben een dubbele vacht.

Waarom is het zilvergrijs?

De jas van de grijze labrador kan variëren tussen zilveren, grijze en blauwe tinten. Deze variatie komt door het feit dat hun vacht een verdunning is van de gebruikelijke chocoladekleur.

Deze kleur wordt veroorzaakt door het verschijnen van twee recessieve genen in plaats van de gebruikelijke dominant-dominante of dominant-recessieve combinaties. Het recessieve gen wordt het ‘verdunningsgen’ genoemd omdat het de vachtkleur van de hond verdunt.

Bruine Labs hebben bijvoorbeeld meestal een pure bruine kleur. Als een bruine Lab twee recessieve genen heeft, verdunt dit de normaal effen kleur in een lichtere versie. Dit levert een grijze labrador op. 

Grijze labrador karakter 

Het karakter van de grijze labrador is hetzelfde als die van elke andere Labrador. Het zijn vriendelijke, liefhebbende, speelse en intelligente honden. Je kunt verwachten dat ze speels zijn en dol zijn op interactie met jou, je familie en vrienden. 

Als ze niets meer te doen hebben, zullen ze zich snel vervelen. De ondeugende pup zal snel zijn toevlucht nemen tot het vinden van zijn eigen manieren om zichzelf te vermaken, wat vaak gepaard gaat met het kauwen op dingen die je waarschijnlijk niet wilt kauwen. Zorg ervoor dat je ze aandacht geeft en laat ze niet de hele dag alleen. Deze honden houden er namelijk niet van om lange werkdagen achter te blijven en zouden het liefst met iemand samen zijn

Grijze labrador met kinderen?

De grijze labrador is uitstekend met alle mensen, inclusief kinderen, zolang ze goed worden gesocialiseerd vanaf jonge leeftijd. Ze hebben ook geen problemen met andere honden of andere dieren.

Hoe train je een grijze labrador?

De beste manier om niet alleen de grijze labrador, maar elke hond te trainen, is door positieve bekrachtiging. Dit betekent dat het juiste gedrag wordt beloond met lekkernijen, speelgoed of genegenheid. Hun favoriete beloning zullen traktaties zijn vanwege hun enorme eetlust. Labradors zijn zeer intelligent, dus ze zullen echt genieten van trainingssessies. Consistentie en herhaling zijn de belangrijkste elementen voor een succesvolle training. Vanwege hun hoge intelligentie kunnen ze zich vrij gemakkelijk vervelen. Door ze te trainen, krijgen ze veel mentale stimulatie om ze bezig te houden.

Grijze Labradors zijn van nature vriendelijke honden. Ze zijn dol op mensen, dus zorg ervoor dat ze aan veel mensen worden voorgesteld als ze jong zijn. Socialisatie met andere honden is ook belangrijk.

Zorgen voor een grijze labrador

De grijze labrador heeft elke dag ongeveer een uur oefening nodig. Dit kan in de vorm van twee wandelingen van een half uur of een verscheidenheid aan andere activiteiten. Ze hebben ook regelmatige trainingssessies nodig, vooral als ze jong zijn. Tijd om te socialiseren met andere honden is ook belangrijk 

De verzorgingseisen voor de grijze labrador is vrij eenvoudig. Ze moeten twee keer per week worden geborsteld om hun vacht gezond te houden. Daarnaast is er de gebruikelijke zorg nodig, zoals regelmatig nagels knippen, ontwormen en vlooienbehandelingen. 

grijze labrador retriever

Voeding grijze labrador

Grijze labradors zijn middelgrote honden, dus ze moeten twee keer per dag ongeveer anderhalve kop droogvoer van hoge kwaliteit krijgen.

Dit kan ook worden gemengd met natvoer van hoge kwaliteit om een ​​uitgebalanceerd dieet te vormen. Bij het kopen van hondenvoer is het belangrijk dat het voer rijk is aan eiwitten, omdat 25% van het dieet van een hond uit eiwitten moet bestaan. Idealiter zou u ook voedingsmiddelen moeten vermijden die kleurstoffen, gesmolten vetten en maïs- of tarwegluten bevatten.

Vergeet echter niet dat ook de grijze labrador vatbaar is voor zwaarlijvigheid, dus probeer ze niet te veel snacks te geven.

Bekende gezondheidsproblemen grijze labrador

Grijze labradors zullen dezelfde gezondheidsproblemen hebben als andere Labs. Dit zijn heup- en elleboogdysplasie en oogproblemen. Als u een puppy van een fokker krijgt, moet u altijd om hun heup- en elleboogscores vragen.

Je moet ook een oogcontrole krijgen. Per saldo zijn Labradors meestal vrij gezonde honden.

Hoe lang leven grijze labradors?

Een gezond grijze labrador zal ongeveer 10-14 jaar leven.

Grijze labrador puppy kopen

Wanneer u een grijze labrador puppy wil kopen, is het belangrijkste wat u kunt doen, een gerenommeerde fokker zoeken. Dit is iemand die verantwoord fokt en een geschiedenis heeft van gezonde, goed gedocumenteerde puppy’s.

Omdat ze een vrij zeldzaam ras zijn, kan dit een behoorlijk moeilijke taak zijn, maar het is mogelijk. Er zijn fokkers met grijze labrador pups die volledig op gezondheid zijn gecontroleerd. 

Meer tips over de grijze labrador?

Vond je dit artikel handig en wil je meer tips over de grijze labrador? Dan raden wij zeker het labrador handboek aan. In dit handboek vind je meer handige info over het opvoeden en verzorgen van de grijze labrador plus tientallen handige tips, zoals ook gegeven in dit artikel. 

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden

Veelgestelde vragen over de grijze labrador

  1. Bestaat er zoiets als een grijze Labrador? Ja, hoewel er geen officiële erkende kleur “grijs” is in de rasstandaard voor Labradors, kunnen sommige Labradors een zilverachtige of grijze vachtkleur hebben. Deze kleur wordt vaak aangeduid als zilver of charcoal.
  2. Zijn grijze Labradors erkend door rasstandaarden? De officiële rasstandaarden erkennen geen grijze Labradors als een aparte kleurvariant. Labradors worden over het algemeen erkend in drie kleuren: zwart, geel en chocolade. Grijze Labradors kunnen echter nog steeds liefdevolle huisdieren zijn.
  3. Welke factoren bepalen de kleur van een Labrador? De kleur van een Labrador wordt bepaald door genetische factoren. Verschillende genen beïnvloeden de pigmentatie van de vacht. Fokkers kunnen ervoor kiezen om te fokken op bepaalde kleuren, wat kan leiden tot variaties zoals grijze Labradors.
  4. Hoe onderscheid ik een grijze Labrador van andere kleuren? Grijze Labradors hebben meestal een zilverachtige of grijze tint in hun vacht. De kleur kan variëren, en sommige grijze Labradors hebben mogelijk een lichtere of donkerdere vachtkleur. De ogen en neus van grijze Labradors zijn meestal amberkleurig.
  5. Zijn grijze Labradors anders qua temperament? Over het algemeen vertonen grijze Labradors hetzelfde vriendelijke en intelligente temperament als Labradors in andere kleuren. Het temperament wordt meer beïnvloed door de opvoeding, socialisatie en genetica dan door de vachtkleur.
  6. Kan ik een grijze Labrador kopen bij erkende fokkers? Hoewel sommige fokkers zich richten op het fokken van zilveren of grijze Labradors, is het belangrijk om met erkende en verantwoordelijke fokkers te werken. Zorg ervoor dat de fokker voldoet aan alle standaarden voor gezondheid, zorg en ethiek.
  7. Zijn er gezondheidsproblemen geassocieerd met grijze Labradors? Grijze Labradors hebben over het algemeen dezelfde gezondheidsrisico’s als Labradors in andere kleuren. Het is echter altijd belangrijk om te werken met fokkers die gezondheidstests uitvoeren en de genetische achtergrond van hun honden kennen.
  8. Hoe moet ik een grijze Labrador verzorgen? De verzorging van een grijze Labrador is vergelijkbaar met Labradors in andere kleuren. Regelmatig borstelen, gebitsverzorging, regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet zijn belangrijk voor hun algemene welzijn.
  9. Zijn grijze Labradors geschikt voor gezinnen? Ja, grijze Labradors kunnen uitstekende gezinshonden zijn. Ze staan bekend om hun vriendelijke en toegewijde karakter. Het is echter belangrijk om voldoende tijd te besteden aan training en socialisatie, ongeacht de vachtkleur.
  10. Waar kan ik meer informatie vinden over grijze Labradors? Voor meer informatie over grijze Labradors, kun je contact opnemen met erkende fokkers, rasverenigingen of online bronnen raadplegen die zich richten op Labrador Retrievers en hun verschillende kleurvariaties.