...

Zilveren labrador

Zilveren labrador zijn net als elk ander type Labrador liefdevol, intelligent en energiek! 

Natuurlijk is er een groot verschil; ze hebben een opvallende vachtkleur. Hun zilveren grijsblauwe jas betekent dat ze zich onderscheiden van de gebruikelijke labrador. De vachtkleur wordt veroorzaakt door twee recessieve genen die pas onlangs in de Labrador-genenpool zijn verschenen. 

Wat is een zilveren Labrador? 

Veel mensen denken dat er maar drie soorten Labrador Retrievers zijn: zwart, geel en bruin. Er zijn echter meer kleurvariaties. Een zilveren Labrador heeft een zilver-grijs-blauw gekleurde vacht. Er zijn verschillende benamingen voor dit kleurtype labrador, namelijk zilver, silver, charcoal etc.

Uiterlijk

Anders dan de kleur van de jas, is de zilveren Labrador hetzelfde als elke andere Labrador. Ze zijn breed over hun schedel, borst, met slappe oren en een dikke staart. Hun jas is kort, dicht, recht en winterhard, met een opvallende zilvergrijs-blauwe kleur. Af en toe zie je de met blauwe ogen – dit is zeer zeldzaam.

Lengte en gewicht

Als een volwassene kun je verwachten dat ze tussen 25 en 35 kilo wegen en ongeveer 21 tot 24 centimeter lang zijn.

charcoal vrouwtjes zullen iets kleiner zijn dan mannen, maar dit is niet zo merkbaar. Labradors hebben de neiging iets te zwaar te zijn, wat ook geldt voor de zilveren variant, dus houd hun dieet goed in de gaten 

zilveren labrador

Waarom de zilveren kleur?

De jas van de zilveren labrador kan variëren tussen zilveren, grijze en blauwe tinten. Deze variatie komt van het feit dat hun vacht een verdunning is van de gebruikelijke kleuren. 

Deze kleur wordt veroorzaakt door het verschijnen van twee recessieve genen in plaats van de gebruikelijke dominant-dominante of dominant-recessieve combinaties. Het recessieve gen wordt het ‘verdunningsgen’ genoemd omdat het de vachtkleur van de hond verdunt.

Labrador Charcoal / silver

In het Engels noemen we de zilveren labrador ook wel de silver lab. Andere benaming die wordt gebruikt voor dit kleurtype is de charcoal labrador. Zo zie je, afhankelijk van de grijstint kunnen er in verschillende landen, diverse benamingen worden gebruikt (silver, charcoal, zilveren etc). 

Karakter zilveren labrador 

Het karakter van de zilveren labrador is hetzelfde als bij elke andere Labrador. Het zijn vriendelijke, liefhebbende, speelse en intelligente honden.

Je kunt verwachten dat ze speels zijn en dol zijn op interactie met jou, je familie en vrienden. Ze kunnen soms heel dom zijn en iedereen zal lachen om hun capriolen.

De zilveren labrador is geen bijzonder vocaal ras, maar het is bekend dat het blaft als het zich verveelt. Als ze niets meer te doen hebben, zullen ze zich snel vervelen. De ondeugende pup zal snel zijn toevlucht nemen tot het vinden van zijn eigen manieren om zichzelf te vermaken, wat vaak gepaard gaat met het kauwen op dingen die je waarschijnlijk niet wilt kauwen. Zorg ervoor dat ze speelgoed hebben en laat ze niet de hele dag alleen.

Deze honden houden er niet van om lange werkdagen achter te blijven en zouden het liefst met iemand samen zijn. 

Ze zijn uitstekend met alle mensen, inclusief kinderen, zolang ze goed worden gesocialiseerd vanaf jonge leeftijd. Ze hebben ook geen problemen met andere honden of andere dieren.

Zilveren labradors zijn grote eters. Ze kunnen vrijwel overal voedsel vinden, dus zorg ervoor dat ze voedsel ver buiten hun bereik houden!

Is een zilveren Labrador een goede familiehond?

zilveren labrador zijn, net als elke andere Labrador, geweldige en lonende huisdieren. Ze zijn erg geduldig met kinderen van alle leeftijden als ze op jonge leeftijd worden gesocialiseerd.

Hoe lang leven zilveren labrador?

Een gezonde zilveren labrador zal ongeveer 10-14 jaar leven. Een silver labrador heb je dus een hele poos, dit wordt een vriend voor het leven. 

Hoe train je een zilveren labrador / pup

De beste manier om niet alleen de zilveren labrador, maar elke hond of pup te trainen, is door positieve bekrachtiging. Dit betekent dat het juiste gedrag wordt beloond met lekkernijen, speelgoed of genegenheid. Hun favoriete beloning zullen traktaties zijn vanwege hun enorme eetlust.

(Charcoal) labradors zijn zeer intelligent, dus ze zullen echt genieten van trainingssessies. Consistentie en herhaling zijn de belangrijkste elementen voor een succesvolle training.

Vanwege hun hoge intelligentie kunnen ze zich vrij gemakkelijk vervelen. Door ze te trainen, krijgen ze veel mentale stimulatie om ze bezig te houden.

Naast beloningen kunt u speelgoed gebruiken, vooral speelgoed dat goed is om op te kauwen. Vooral in de puppy tijd spelen ze het liefste de hele dag. 

Zilveren Labradors zijn van nature vriendelijke honden. Ze zijn dol op mensen, dus zorg ervoor dat ze aan veel mensen worden voorgesteld als ze jong zijn. Socialisatie met andere honden is ook belangrijk. 

Meer tips over de zilveren labrador? 

In dit artikel heb je informatie gekregen over de Zilveren labrador. Wil je meer informatie over het verzorgen en opvoeden? Het e-book, het Labrador Handboek is onze favoriet. 

De inhoud voor het boek is gegeven door bekende dierenartsen en fokkers. Daarnaast heeft de schrijver zelf ook tientallen zilveren (silver) labradors onder zijn hoede gehad. 

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden