...

Labrador pup zindelijk maken

Het zindelijk maken van de labrador puppy is iets wat belangrijk is om te leren. Vooraf kunnen we al zeggen dat de lab een slimme hond is en dat dit geen problemen zal opleveren. In dit blog krijg je enkele tips die het zindelijk maken van de labrador een stuk makkelijker gaan maken. 

Wanneer Labrador zindelijk maken – leeftijdsbepaling

Wanneer is de beste tijd voor het zindelijk maken van de labrador pup? Dit is 8 weken. Als je jouw puppy hebt gekocht van iemand anders, vraag dan altijd naar de precieze leeftijd. Andere vereiste is dat de puppy gestopt is met borstvoeding. 

De bench 

Belangrijke vereiste in de opvoeding is de bench. Koop een bench waarin de puppy kan zitten tijdens de groei. Deze mag niet te groot zijn. Dan is de kans groot dat de pup zijn behoefte (plast)  in de bench gaat doen. Dit gaat het zindelijk maken van de labrador op deze manier tegen. 

Als de bench net groot genoeg is voor een beetje ruimte om te bewegen. Vul deze op met een kleed en leg er speelgoed in. Zo heeft de hond altijd wat te doen en is de kans op verveling minimaal. 

Labrador zindelijk maken en voedingsschema

De pup heeft het vaakst een ongeluk na het slapen of eten. Let dus goed op wanneer de hond eet. Zo weet jij wanneer de pup zijn behoefte gaat doen. Met een voedingsschema kan je het behoefte gedrag voorspelbaar maken, wat het zindelijk maken van de labrador helpt. Houd de hond na het eten een beetje in de gaten. Als de hond in huis wil gaan plassen of poepen, pak je deze op. Dan stopt die meteen. Breng hem dan naar de vaste plek in de tuin. 

labrador pup zindelijk maken

Plek in de tuin voor de behoefte 

Kies een plek in de tuin waar de puppy de behoefte kan doen. Dit moet een vaste plek worden. Dit is een manier om je labrador pup zindelijk te maken middels een commando (woord / korte zin). Zo kan je een signaal geven dat het tijd is om naar de vaste plek te gaan. 

Als de hond luistert, beloon deze dan met:

  • Snoep / wat lekkers
  • Complimenten
  • Liefde / aai over de bol

Om de twee uur behoefte laten doen

Tijdens het zindelijk maken van de labrador puppy is het zaak om, om de twee uur de hond zijn behoefte te laten doen. De blaas is erg klein en zo kan je erg kort op zitten, wat het leerproces bespoedigd. 

Fouten niet te hard afstraffen

Als je pup een foutje in het huis hebt gemaakt,  in de periode van het zindelijk maken, straft deze dan niet te hard af. Ruim alles op en laat de hond zien waar de plek in de tuin is. Doe het volgende nooit:

  • Geen pijn
  • Niet slaan
  • Niet schreeuwen

Geduld en consistentie is de sleutel in het zindelijk maken van de labrador. Houd je strak aan het voedingsschema, de vaste plek en straf nooit. Hoe lang duurt het zindelijk maken? Dit verschilt per hond maar gemiddeld tussen de 1 en 3 weken. 

Meer informatie?

Er zijn veel meer handige tips voor het zindelijk maken van de labrador pup. Als je meer wil weten over het trainen  van je labrador, raden wij het Labrador Handboek aan. Dit e-book behandelt alle aspecten in de training, verzorging en opvoeding van de labrador. Daarnaast zijn we erg fan van de puppycursus van Tinki