...

Tuig voor labrador

In dit blog lees je alles over het tuig voor de labrador. Allereerst willen we een fabel uit de wereld helpen. Van een hondentuigje gaat de hond niet ineens stoppen met trekken. Dit is gedrag wat moet worden afgeleerd. Aan de andere kant is een tuigje wel beter als je hond gaat trekken. Want middels het tuig voor de labrador wordt de druk niet op de nek uitgeoefend, maar wordt deze verdeeld over onder andere de borstkas. Dit is logischerwijs minder schadelijk voor de labrador dan de nek

labrador tuigje

Aanbod aan labrador hondentuigjes

Er is een groot aanbod aan tuigen voor labradors, wat het lastig maakt om een geschikte te zoeken. Gelukkig zijn de meeste tuigjes makkelijk in te stellen. Als je nog een labrador pup hebt moet je waarschijnlijk als deze groter wordt een nieuwe aanschaffen. De tuigjes voor de labrador zijn onder te verdelen in de volgende typen:

– Borsttuigen
– Y-tuigen
– H-tuigen
– Instaptuigen

Borsttuig voor labrador

Bij de borsttuig voor de labrador zit een horizontale band over de borst heen. Voordeel van dit type is dat het makkelijk kan worden omgedaan bij de hond. Als je hond niet lang stil kan zitten komt dit type goed van pas. Dit tuigje voor de labrador plaats je over de kop heen en vervolgens klik je de band achter de voorpoten vast. Deze band is verstelbaar, de band om de borst meestal niet.

Y-tuig voor labrador

Het y-tuig voor de labrador loopt in een Y-vorm over de borst. Bij dit type zijn de schouders vrij, bovendien zijn de voorpoten vrij. Zo wordt de druk perfect verdeeld. Het tuig plaats je over de kop. Vervolgens til je een voorpoot op om het tuig goed vast te kunnen maken.

H-tuig voor labrador

Grote voordeel van de H-tuig voor de labrador is de verstelbaarheid. Daarnaast is deze relatief goedkoop. Toch kan er bij dit type nog wel eens wat druk op de nek ontstaan. Bovendien hebben de H tuigen vaak smallere bandjes die in de meeste gevallen niet gevoerd zijn. Dit kan ervoor zorgen dat het tuigje onaangenaam voelt bij de labrador. Evenals bij de andere netbenoemde typen gaat deze ook over de kop heen.

Instaptuig voor de labrador

Bij het instaptuig voor de labrador moet de hond met de beide voorpoten in het tuigje stappen. Bij honden die druk zijn of bij pups die veel bewegen kan het lastig zijn om dit aan te doen. Alles is uiteindelijk aanleerbaar. Bij dit type tuigje zakken de bandjes sneller scheef in vergelijking met de netbenoemde.

tuig voor labrador

Anti-trektuig voor de labrador

Naast de netbenoemde tuigjes voor de labrador zijn er de anti-trektuigen. Deze hebben als unieke kenmerk dat ze ervoor zorgen dat de hond per direct stopt met trekken. Het anti-trek type werkt middels ongemak en pijn, vergelijkbaar met de prikband en slipketting. Dit tuig geeft druk op plekken die gevoelig zijn. Gebruik van dit soort methoden kunnen uiteindelijk juist tot gedragsproblemen leiden. Ontzettend schadelijks dus voor de hond. Niet kopen!!!!

Een hondentuig voor de labrador, in welke vorm dan ook, moet altijd comfortabel zitten voor de hond. De vrijheid van beweging mag niet belemmerd worden. Zo wordt elke wandeling een heerlijke bezigheid.

tuig voor de labrador opmeten – de maat

Voor een passend hondentuig voor jouw labrador is het zaak om twee maten op te meten. Meet ten eerste de maat van de ruglengte vanaf het einde van de nek, tussen schouderbladen, tot aan het begin van de staart. Meet daarna de maat van de buikmaat. Deze kan je meten net achter de voorpoten op het breedste punt.

Tuigje aanschaffen

Hieronder een overzicht van de bestverkochte tuigjes voor labradors op bol.com.