...

Bruine labrador

In dit blog over de bruine labrador lees je over alles wat je moet weten over deze hond.

Populariteit van de bruine labrador & pup?

Wist je dat zowel zwarte als gele labradors bruine puppy’s kunnen voortbrengen? De bruine labrador komt nog niet heel erg veel voor, de populariteit neemt de laatste jaren aanzienlijk toe.

Karakter bruine labrador

De bruine labrador kan gekenmerkt worden door de volgende karaktereigenschappen:

  • Vriendelijk
  • Zelfverzekerd
  • Liefhebbend

Mede door dit karakter heeft deze hond een grote aantrekkingskracht als huisdier. Vroeger was dit wel anders. In de vorige eeuw werden bruine labradors door de kleur vaak bij de geboorte al gedood. De zwarte labrador was toen de enige optie die er was.

Bruine labrador

Waar komen de bruine labradors vandaan (brown labs)?

Bruine labrador retrievers werden door de Kennel Club (UK) erkend in 1903 als chocolate lab of brown lab. De hond was er al honderden jaren eerder. In 1800 werd deze hond al in de UK geïmporteerd uit Noord-Amerika door Engelse aristocraten.

Vroeger waren de labradors voornamelijk zwart. Sommige van deze oorspronkelijke honden droegen de genetische informatie die nodig was om bruine labrador puppies te produceren. Net zoals sommige ook de informatie bevatten die nodig is om gele puppies te produceren.

Hoe wordt de bruine kleur in Labradors overgeërfd?

De instructies die uw hond vertellen hoe hij eruit moet zien en welke kleur moet zijn, zijn verpakt in genen. Het gen bepaalt of de Labrador bruin zal zijn of een andere kleur. Elke Labrador heeft twee genen voor een zwarte jas (BB) of twee genen voor een bruine jas (bb) of een van elk (Bb) De kleur zwart in Labradors is dominant. Dat betekent dat als een Lab één gen heeft voor de kleur bruin, en één gen voor de kleur zwart, de hond zwart zal zijn. Deze kleur is dominant. Het bruine gen zit gewoon verborgen in de labrador en doet niets in het bijzonder, terwijl het dominante gen de controle over zijn kleur overneemt.

bruine labrador pup opvoeden

Hoe ontstaat er dan een bruine labrador?

Het bruine gen krijgt alleen de leiding als het wordt gepaard met een ander bruin gen. Dus voor een bruine labrador pup om geboren te worden, moet hij twee bruine genen hebben, een is niet genoeg.

Wanneer zijn bruine Labradors populair geworden?

Tegen de jaren 20 en 30 verschenen een paar bruine labradors op het schietveld. Een paar jaar later was bruin nog niet algemeen aanvaardbaar voor liefhebbers van Labrador. Het duurde tot de jaren 1960 voordat de bruine labrador echt in populariteit groeide. De vraag naar deze prachtige honden kwam van gewone huiseigenaren en ze gaven veel de voorkeur aan het woord ‘chocolade’ om hun nieuwe metgezellen te beschrijven.

De jaren zestig vormden een keerpunt in de populariteit van de bruine labrador. Geleidelijk aan begon het publiek meer chocolade labrador retriever pups te eisen en geleidelijk begonnen fokkers ze te produceren.

In de loop van de volgende decennia, werd bruine Labradors meer en meer populair zowel in de showring (dierenshows) als als huisdieren. In de schietgemeenschap, waar Labradors naar verwachting werk zou gaan doen, ging de voorkeur voor zwart door. Dit ging door tot het einde van de twintigste eeuw, en tot op de dag van vandaag, met name in het Verenigd Koninkrijk.

Kenmerken van de bruine labrador (chocolate lab)

Net als jij en ik is elke hond een product van zowel zijn omgeving. Evenals de genen waarmee hij is geboren. Veel bruine (chocolate) Labradors zijn afkomstig van lijnen van showlabrador, en deze bloedlijnen hebben vaak bepaalde kenmerken gemeen. Kenmerken die worden doorgegeven van ouder naar puppy.

Labrador bruin

Hoe groot worden bruine Labradors?

De grootte van de bruine labrador varieert nogal. Show Labradors zijn vaak zwaarder gebouwd en iets langzamer en fysiek minder wendbaar dan hun in het veld gefokte tegenhangers.

Bruine Labrador kleurvarianten

In tegenstelling tot de gele labradors – die in een groot aantal verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, is de kleur bruin vrij consistent in de puppytijd. De meeste bruine labradors zijn vrij gelijkaardig in kleur. De kleur van uw volwassen bruine Labrador Retriever jongen of meisje jas zal echter variëren, afhankelijk van of de vacht is nieuw gekweekt na een rui, of op het punt staat te werpen. Als het oude haar sterft begint het wat van zijn kleur te verliezen en het dode haar is veel bleker dan de glanzende nieuwe vacht die binnenkort zal verschijnen. Daarnaast zijn er nog de standaard kleurverschillen:
– Lichtbruin
– Standaardbruin / brown 
– Donkerbruin 
– Chocolade (chocolate)

Een bruine labrador of pup vinden / kopen

Er zijn twee manieren om een volwassen ​​bruine Labrador retriever of pup in je leven te krijgen en te kopen.

En veel mensen zullen je vertellen dat de beste manier is om een ​​hond te redden uit een opvanghuis. De andere manier is om een bruine Labrador puppy te kopen en hem zelf op te voeden. Dit kan bijvoorbeeld bij een fokker. Er zijn diverse fokkers die brown labradors fokken.

Bruine labrador opvoeden

In dit blog heb je veel informatie gekregen over de bruine labrador. Wat je nu nog mist is informatie over het opvoeden. Het e-book, het Labrador Handboek is daar meer dan geschikt voor.

Dit boek over hoe jij je bruine labrador moet opvoeden, is specifiek gericht op dit type hond. De input is onder andere geleverd door dierenartsen en gerenommeerde fokkers. Bovendien heeft de schrijver zelf tientallen jaren ervaring met (brown) labradors. Alle benodigde tips en informatie zijn voorhanden in het boek.

Mocht je het e-boek aangeschaft hebben en hier niet helemaal tevreden over zijn, krijg je altijd je geld terug als je dit aangeeft binnen twee maanden. Wij raden het boek zeker aan en hebben er ook veel plezier beleefd met het opvoeden van onze eigen bruine labrador. De handige tips en de lessen zijn direct toe te passen.

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden