...

Labrador blaffen afleren

Lees in dit blog hoe je het blaffen van je labrador kunt afleren. Overlast door blaffen kent een aantal verschillende definities. Het kan worden beschouwd als elk geblaf van jouw labrador dat je buitensporig vindt en niet onder controle kunt houden. Het is ook een term die in veel stadsverordeningen wordt omschreven als een hond die zoveel blaft dat hij de rust en stilte van de buurt verstoort. Het voortdurende blaffen van jouw pup is misschien slechts een ergernis voor jou, maar kan voor andere mensen erg frustrerend zijn. Daarom is het zowel voor jouw labrador als voor jouw portemonnee van groot belang dat je leert het blaffen af te leren als dit te erg wordt. 

labrador blaffen afleren

Mensen spreken en Labradors blaffen

Bij het blaffen afleren bij je labrador moet je, voordat we een probleem kunnen oplossen, het eerst begrijpen. Blaffen is een zeer natuurlijke manier waarop honden hun stem laten horen. Het is de belangrijkste vorm van communicatie van een hond, samen met grommen, knorren, janken, janken, zuchten en janken. Puppy’s beginnen met vocaliseren zodra ze geboren worden. Naarmate ze groter worden, net als een mensenbaby, groeit hun vocabulaire en volume. Net zoals je een mens niet zou vragen om zonder te praten door het leven te gaan, kun je van je hond niet verwachten dat hij een gelofte van stilte aflegt. Je kunt echter wel trainen om grenzen te stellen en het blaffen van je labrador op ongewenste tijden af te leren.

De reden achter het blaffen van je labrador

Voordat je hinderlijk blaffen kunt afleren, moet je de reden van jouw labrador erachter achterhalen. Je gaat immers veel anders om met een hond die uit angst blaft dan met een hond die blaft om met u te spelen. Om succesvol te zijn, moet je begrijpen wat de hond aan het blaffen heeft. Onthoud dat dieren geen gedrag vertonen tenzij ze een beloning krijgen. Geloof het of niet, ze blaffen niet om je te ergeren. Ze krijgen een positieve prikkel door de activiteit. Het is jouw taak om die te identificeren en ze vervolgens een nog grotere beloning te geven om stil te zijn en wanneer je labrador het blaffen heeft afgeleerd.

Redenen waarom labradors blaffen.

Voor je het blaffen van jouw labrador gaat afleren, is het belangrijk om te weten waarom deze blaft. Deze kan blaffen met de volgende redenen: 

Spelen: Als je jouw labrador ooit hebt betrokken bij een intense speelsessie, hebt je hem waarschijnlijk naar je horen blaffen. Net als schreeuwende kinderen op een speelplaats, blaffen honden om hun bereidheid en opwinding om te spelen kenbaar te maken.

Waarschuwen: Honden blaffen om hun roedel te waarschuwen voor gevaar en om indringers weg te houden. De meeste dieren zullen zich wel twee keer bedenken voordat ze een hond benaderen die luid blaffende geluiden maakt. In de natuur geldt: hoe groter het geluid, hoe beter.

Angst of vrees: Labradors blaffen ook als ze onzeker of bang zijn. Ze kunnen blaffen als ze wegrennen, op dezelfde manier als een mens zou schreeuwen. Ze kunnen geluid ook gebruiken als verdedigingsmechanisme om hun aanvaller op een afstand te houden. Honden leren al vroeg dat de beste verdediging vaak een goede aanval is.

Reactie op Stimulus: Labradors blaffen ook als ze iets interessants horen of zien. Als uw hond bijvoorbeeld blaft of jankt wanneer de sirene van een brandweerwagen voorbij giert, is dat niet noodzakelijk om je te beschermen. Sommige honden willen gewoon meedoen of je laten weten dat er iets anders gebeurt.

Waken: labradors zullen vaak blaffen en grommen als ze aan het bewaken zijn. Deze blaf is agressiever. De hond kan ook een stijve of kwispelende staart hebben met zijn nekharen omhoog. De blaf wordt gebruikt als een waarschuwing om niet dichterbij te komen of ze kunnen aanvallen om hun ruimte te verdedigen. Hoewel honden niet altijd blaffen voordat ze bijten, geven de meeste wel een soort waarschuwing.

Verveling: Zingt of praat je wel eens in uzelf als je je verveelt? Jouw labrador kan hetzelfde doen. De reden dat we de verveling blaf vaak zien is wanneer honden worden achtergelaten buiten voor lange perioden van tijd. We weten allemaal dat honden roedeldieren zijn en bij jouw in de buurt willen zijn. Wanneer ze alleen gelaten worden, vullen ze hun tijd vaak met blaffen.

Zelfidentificatie: labradors blaffen ook om te zeggen: “Hé, ik ben hier!” Meestal doen ze dit als reactie op het horen van hun baasje of wanneer ze een andere hond in de verte zien blaffen. Net als wolven, kunnen ze dit ook doen om andere honden te laten weten dat dit huis hun domein is en dat ze uit de buurt moeten blijven. Of ze kunnen hun stem laten horen om andere honden naar zich toe te lokken.

Probeer altijd te bedenken wat de reden is voor het blaffen van je labrador, voor je dit gaat afleren. 

labrador blaft

Blaffen afleren bij jouw labrador – Uitzonderingen

Het is goed om niet in alle situaties het blaffen van jouw labrador af te willen leren. Als iemand op jouw voordeur klopt als je niet thuis bent, zou u dan niet liever hebben dat uw hond blaft om een inbraak te voorkomen? Honden kunnen ook blaffen om je te laten weten dat ze iets van jou nodig hebben. Ze kunnen je laten weten dat ze naar het toilet moeten, dat hun waterbak leeg is of dat ze vinden dat het tijd is om te eten. Hoewel ik een hond die blaft om je te dwingen hun eten te halen niet zou belonen, zou ik wel reageren op een lege waterbak of een verzoek om naar het toilet te gaan. Een deel van het zijn een goede hondeneigenaar is te leren begrijpen van jouw hond blaffen, en om te reageren op echte behoeften. Als jouw hond blaft om de juiste reden, straf hem dan niet voor het waarschuwen. Gewoon voldoen aan hun behoefte. Bekijk hier het handboek voor de labrador voor meer tips over het afleren van blaffen bij de labrador.

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden