...

Labrador teef

Of je kiest voor een labrador teef of een reu is vaak een keuze van persoonlijke aard. Er zijn verschillen in gedrag en lichaam tussen de reu of teef. Zo zitten er aan deze keuze voordelen en nadelen. Welke dit zijn en hoe je voor jouw situatie de beste afweging kunt maken voor een volwassen retriever of pup, lees je in dit blog. 

Loopsheid labrador teef

De labrador teef wordt twee keer per jaar loops. Deze periode duurt in totaal 21 dagen. Tijdens deze periode zal de teef bloed verliezen. De hoeveelheid verschilt van weinig tot veel. Advies is om een loopsheidbroekje aan te schaffen, om het bloed op te vangen.

Is de labrador teef niet gesteriliseerd? Dan raden we je aan om tijdens deze periode  de hond niet los te laten lopen om het dekken te voorkomen. 

Labrador retriever teef steriliseren

We raden aan om de labrador retriever teef te steriliseren als je geen plannen hebt om een nest te maken. Sterilisatie brengt de volgende gezondheidsvoordelen met zich mee: 

  • Verlaagde kans op borstkanker
  • Geen kans op melkkliertumoren 

Kosten steriliseren labrador

De kosten voor het steriliseren van de labrador teef of reu verschilt. Dit noemen we ook wel castreren. Als je hond groter is zijn de kosten vaak hoger. De kosten verschillen tussen de 180 euro en 350 euro. 

labrador teef

Kenmerken labrador teef

Zo zijn er nog enkele specifieke kenmerken voor de labrador teef. Zo is het teefje en de pup vaak onderdaniger dan de reu. Dit verschilt wel per ras. Daarnaast is het labrador teefje vaak wat lichter en kleiner. Als je een pup gaat kopen zijn dit allemaal zaken om te bespreken met de fokker of huidige eigenaar.

Kenmerken labrador reu 

Naast de kenmerken van de labrador teef zijn er specifieke kenmerken voor het reu. Reuen zijn in vergelijking met het teefje: 

  • Groter. Dit gaat om een paar centimeter.
  • Zwaarder. Die paar centimeter is zeker terug te zien in het gewicht, waar grotere verschillen tussen zitten in verhouding.
  • Dominanter. De mannelijke variant is dominanter.
  • Sterker. De grootte en het gewicht uiten zich in spierkracht en massa, wat ervoor zorgt dat deze sterker is.
  • Ze eten meer. Een groter lichaam betekent veelal meer calorieën en behoefte aan eten. Dit zie je terug in de eetlust van de hond. 
  • Iets agressiever. De mannelijke lab laat vaker agressief gedrag zien dan de vrouwelijke. 
  • Onafhankelijker. De mannelijke variant kan iets onafhankelijker zijn dan de vrouwelijke. 

Verschillen tussen de bruine en zwarte?

Zitten er verschillen in kenmerken tussen de bruine en zwarte labrador? Nee. Zoals deze verschillen er zijn tussen de teef en reu, zijn deze er niet tussen de kleuren.  

Sterker zijn dan je labrador 

Belangrijk dat je als baasje altijd sterker bent dan je labrador teef. Als je op leeftijd bent en fysiek niet meer de hond aan kan, is een sterk hondenras misschien niet het beste ras om mee te starten. Als je al veel ervaring hebt met dit soort honden is het natuurlijk een ander verhaal. Maar als je hier nog niet veel ervaring mee hebt en fysiek minder sterk, is het moeilijker om deze honden te begeleiden. 

Bijvoorbeeld je bent aan het wandelen met je volwassen labrador en de teef trekt je de straat op. Kan je deze dan terug krijgen op straat? Je hond is aan het vechten met een andere hond, kan je deze uit elkaar halen? Het is erg zuur als je uiteindelijk je hond moet laten herplaatsen. Herplaatsing is voor eigenaar en hond geen pretje. 

Als je toch voor een groot hondenras wil kiezen, ook al is je fysieke gesteldheid minder, kies dan niet voor een reu, maar voor een labrador teef. 

Urineren labrador

Een labrador teef urineert 1 of 2 keer tijdens het wandelen. De reu doet dit meerdere keren, maar kleinere beetjes. De reu loopt daarnaast soms weg van huis, als ze een loopse teef hebben geroken. 

Labrador reu castreren? 

Als je geen hondenfokker bent en hier ook geen ambitie voor hebt, raad ik aan om de reu te laten castreren. Hier zitten niet per se gezondheidsvoordelen aan vast zoals bij de teef. Maar je weet zeker dat de labrador nooit meer een teef drachtig zal gaan maken. 

Labrador teef of reu kiezen?

De keuze is aan jou, een labrador retriever teef of reu. Neem bovenstaande informatie mee in je keuze, informeer bij de fokker, praat met labrador eigenaren en lees je verder in op het internet. Het is een belangrijke keuze die je maakt voor jouw nieuwe huisdier. 

Meer informatie over de labrador teef?

Voor meer informatie over het opvoeden of verzorgen van je volwassen labrador teef of reu of puppy, raden wij het labrador handboek aan. Dit boek is de ideale basis voor (toekomstige) labrador retriever eigenaren. Daarnaast kan je altijd mailen naar info@labradorhond.nl voor al jouw vragen. 

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden