...

Graanvrij hondenvoer van Riverwood

Graanvrij hondenvoer wordt steeds populairder. Dat is eigenlijk ook niet zo gek, want graan is geen onderdeel van het natuurlijke dieet van een hond. Dit komt doordat het verteringsstelsel van de hond korter is dan die van een mens. Hierdoor kunnen honden granen minder goed verteren. Wil je meer weten over graanvrij hondenvoer? Lees dan snel dit blog.

Wat is graanvrij hondenvoer?

Hondenvoer is graanvrij wanneer er in de voeding geen ingrediënten zijn verwerkt die tot de groep granen behoren. Dit betekent dat de volgende ingrediënten er niet in voor mogen komen:

  • Tarwe – Gerst
  • Rijst – Haver
  • Maïs – Rogge

In graanproducten zitten veel koolhydraten. Bij graanvrij voedsel betekent dit niet per definitie dat het ook koolhydraatarm is. Koolhydraten zijn namelijk een belangrijke bron van energie voor honden. In veel graanvrij hondenvoer zitten daarom vervangende koolhydraten zoals aardappelen, fruit, tuinbonen, linzen of erwten. 

Wat zijn de voordelen van graanvrij hondenvoer?

Graanvrij hondenvoer is niet alleen geschikt voor honden met een allergie voor graan. Ook honden die geen allergie hebben, kunnen voordeel halen uit graanvrije hondenvoeding. Hier staan een aantal voordelen op een rijtje:

  • Het verkleint de kans op voedselallergie.

Veelvoorkomende klachten bij voedselallergieën zijn jeuk, maag- en darmproblemen en terugkerende oorontstekingen. Door te kiezen voor graanvrije hondenvoeding, voorkom je deze klachten.

  • Het voedsel is beter verteerbaar.

Granen worden slecht verteerd door honden. Dit komt door het kortere verteringsstelsel. In graanvrij hondenvoer zitten meer dierlijke eiwitten zoals vlees en vis en deze kan je hond juist heel makkelijk verteren.

  • Er ontstaat minder ontlasting.

Hoe meer voedingsstoffen er in het hondenvoer zitten, hoe beter de hond het kan verteren. Het lichaam neemt hierdoor een groter deel van deze voedingsstoffen op waardoor je hond minder ontlasting zal hebben. 

  • Uw hond krijgt meer energie.

Granen worden over het algemeen bij honden snel verteerd. Dit betekent dat de energie die deze granen geven ook snel verbruikt wordt. Hierdoor heeft je hond sneller behoefte aan nieuw voedsel. In graanvrij hondenvoer zitten vervangende producten, zoals linzen en erwten, die je hond juist lang voorzien van energie. 

Wanneer moet ik kiezen voor graanvrij hondenvoer? 

In principe is er niets mis met granen op zich. Sommige honden hebben dan ook geen nood aan graanvrije hondenbrokken. Het is dan ook niet zo dat graanvrij hondenvoer per definitie gezonder is.

Er zijn echter honden die wel veel baat kunnen hebben bij het overstappen op graanvrij hondenvoer. Heeft jouw hond moeite met het verteren van zijn voedsel of krijgt hij nare bijwerkingen van zijn huidige voeding? Dan kan het zeker een goede keuze zijn om over te stappen op graanvrij hondenvoer.