...

Zwarte labrador

Lees in dit blog alles wat je moet weten over jouw zwarte labrador (black lab)  

Zwarte labrador – Nummer 1 ras in Amerika 

De Labrador Retriever is het nummer één ras in Amerika. En met name de zwarte Labrador is een lieveling onder hondenliefhebbers! Deze hond is een variatie op het Labrador Retriever-ras. Ze komen in drie kleuren: geel, chocolade en zwart. 

Dit komt met name door het karakter van deze hond, zijn familievriendelijke reputatie, unieke intelligentie en ongelooflijke loyaliteit maken deze hond al jaren een populair gezelschapsdier. Waar komt de zwarte Labrador vandaan, en waarom is hij helemaal zwart? 

Hoe is de zwarte Labrador ontstaan? 

De geschiedenis van de zwarte Labrador Retriever is fascinerend en begint in 1500 in Newfoundland, Canada. Een waterhond bekend om zijn getalenteerde zwemvaardigheden, visinstincten en expertise in het jagen op eenden, de Labrador, maakte naam. De labrador werd vervolgens ontdekt door Engelse edellieden in de 19e eeuw. Het duurde niet lang voordat het Labrador-ras een populaire sporthond werd in Engeland en Amerika. Het Labrador-ras werd in de 19e eeuw geperfectioneerd. Dit leidde tot de gewenste normen en eigenschappen van de moderne zwarte Labrador Retriever die we vandaag kennen en waar we van houden. In het Engels noemen we deze kleurvariant de black lab. 

Dus waarom komt de Labrador in drie kleuren? 

Het is allemaal aan genetica en zorgvuldig fokken. Is de zwarte labrador echt anders dan de gele of bruine variant? Afgezien van de vachtkleur en het feit dat het zwarte misschien wel de meest begeerde kleur in de Labrador-familie is, is de waarheid dat het karakter hetzelfde is. Alle kleurtypen hebben hetzelfde karakter. 

zwarte labrador

Hoe groot kan een zwarte labrador reu of teef worden? 

De grootte van de zwarte labrador hangt af van of hij een man (reu) of een vrouw (teef) is. Een vrouwelijke teef zal bijvoorbeeld meestal ongeveer 21-23,5 inch lang zijn. Een mannelijke reu zwarte Labrador kan 22,5 – 24,5 inch groot worden. 

De zwarte Labrador kan overal tussen de 55 en 70 pond wegen als hij vrouwelijk is en 65-80 pond als hij mannelijk is. 

Hoe ziet een zwarte Labrador eruit? 

De zwarte Labrador Retriever is een knappe hond met een slanke, waterbestendige zwarte vacht. Volgens rasstandaard moeten ze volledig zwart zijn, vooral als ze voor de show zijn. Hoewel een kleine hoeveelheid wit op de borst soms is toegestaan, wordt dit meestal afgeraden. 

Zwarte Labrador-honden hebben een lange staart die wordt beschreven als een otterstaart. Het was erg handig tijdens zijn werkdagen toen hij het zou gebruiken om zichzelf in het ijskoude water voort te stuwen om de vangst van zijn vissersmeester te halen. Een zwarte Labrador heeft ook een lief, expressief gezicht; flaporen; brede, bruine ogen; en zwemvliezen speciaal gemaakt om te zwemmen! 

Verzorging en algemene verzorging van de zwarte Labrador / black lab.

Voor het grootste deel is de zwarte labrador hond gemakkelijk te verzorgen als het op verzorging aankomt. Zijn dubbellaagse jas is ongelooflijk weersbestendig en ideaal voor alle weersomstandigheden. Toch moet de black lab af en toe worden geborsteld om zijn losse haar onder controle te houden. Je zult je zwarte Labrador ook af en toe een bad willen geven. Dit is vooral het geval als hij zichzelf vies heeft gemaakt, omdat hij dol is op zwemmen en vies wordt.

Experts raden ook aan dat je de oren consequent schoonmaakt van jouw black lab om ze vrij te houden van wasachtige opbouw en vocht die oorinfecties kunnen veroorzaken. 

Je zwarte Labrador heeft ook zijn nagels regelmatig geknipt nodig om te voorkomen dat ze barsten en splijten. 

Heeft de zwarte labrador speciale gezondheidsproblemen?

De zwarte Labrador heeft dezelfde levensduur en gezondheidsproblemen als zijn andere tegenhangers. Dit betekent dat een gezonde zwart lab gemiddeld ongeveer 10 tot 12 jaar oud zal zijn. Bovendien kan een zwarte Labrador gevoelig zijn voor een aantal dezelfde gezondheidsproblemen als andere Labrador Retrievers.

Soorten zwarte labradors

Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs officiële categorieën zijn, zijn het nog steeds erkende termen onder enthousiastelingen om beter te helpen onderscheid te maken tussen showlabs en jacht- of huisdierlabs.

Engelse zwarte labrador 

De zwarte Engelse Labrador is een hond die is gebouwd voor de show, terwijl de Amerikaanse zwarte labrador een hond is die meer is gemaakt om te jagen of om een algemeen huisdier te zijn. Als je geïnteresseerd bent in het krijgen van een black Labrador voor de show, zijn de normen die je moet volgen meestal een hond met:

  • Een zwarte jas die weinig tot geen kleurvariatie heeft
  • Een proportionele bouw
  • Mannen zijn 22,5 tot 24,5 centimeter lang en 65 tot 80 pond
  • Vrouwtjes tussen 21,5 tot 23,5 inch en 55 tot 70 pond
  • Een zwarte labrador voor de show moet ook een korte, dikke vacht hebben die zacht is en niet te draadachtig.

Nogmaals, de enige acceptabele kleuren voor een show zijn zwart, geel en bruin 

labrador zwart

Een zwarte labrador oefenen en trainen

Labrador Retrievers staan bekend om hun intelligentie, maar wat veel mensen over het hoofd zien is hun traagheid om volwassen te worden. Dit type hond kan een snelle leerling zijn, maar als zijn energie niet correct wordt benut, kan hij overweldigend worden voor de onvoorbereide hondeneigenaar. Zwarte Labrador Retrievers zullen gedijen op het lof- en beloningssysteem tijdens de training. Ze zullen het beste doen met positieve bekrachtiging, in tegenstelling tot schelden en straf.

Wat betreft lichaamsbeweging is de zwarte labrador zeer energiek en zal het elke dag een goede hoeveelheid beweging nodig hebben. Lange wandelingen, trektochten, joggen of zwemmen kunnen geweldige trainingsroutines zijn die je kan delen met jouw hond. 

Houd in gedachten: de black Labrador is een sociale hond en hij zal volop genieten van uitstapjes naar het hondenpark! Je zult deze hond ook de tijd willen geven om buiten te spelen, waar je met hem kunt spelen of Frisbee kunt opnemen in zijn dagelijkse trainingsregime. 

Zoals eerder vermeld, zullen vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining de sleutel zijn bij het ontwikkelen van uw zwarte Labrador van een actieve en energieke puppy tot een goed opgevoede en aanpasbare volwassen hond.

Is een zwarte labrador de beste hond voor mij?

Labrador Retrievers zijn zeker een van ’s werelds populairste hondenrassen. Hoe beslis je of de zwarte Labrador geschikt is voor jou en je levensstijl? Gezien het hoge energieniveau van de Labrador, zou het ideale thuistype voor een zwarte Labrador er een zijn met een grote, veilig omheinde tuin waar de hond vrij kan rennen en spelen om zijn energie te verbranden. 

Tijd voor zorg 

Natuurlijk zal de ideale eigenaar voor een zwarte labrador voldoende tijd hebben om hun hond te trainen, te verzorgen en bereid en zijn om het unieke speelgoed en lessen aan te bieden die hij nodig heeft om bezig en gezond te blijven.   

Zwarte labrador met kinderen? 

De zwarte labrador doet het erg goed met kinderen, en als ze op de juiste manier worden gesocialiseerd, zouden ze uitstekende huisdieren zijn voor de beginnende en ervaren hondenbezitter. 

Hoe een gezond zwart labrador puppy te vinden?

Zwarte labrador puppy’s zijn enkele van de populairste op de hondenmarkt, dus het vinden van een puppy zal niet zo moeilijk zijn. Maar omdat er veel bronnen beschikbaar zijn om een zwarte Labrador-pup  te krijgen, betekent dit nog niet dat je een black lab moet kopen bij een willekeurige verkoper. 

Doe onderzoek voor je een pup neemt

Zorg ervoor dat je je onderzoek doet wanneer je een nieuwe puppy krijgt. Verantwoord en gerenommeerd fokken is belangrijk, vooral als het gaat om de gezondheid en het temperament van uw pup. Als je door een gerenommeerde fokker gaat, kun je verwachten dat de prijzen voor een zwarte Labrador-puppy ergens tussen 400 en 800 euro liggen.

Zwarte labrador opvoeden

In dit uitgebreide blog heb je info gekregen over de zwarte labrador. Wat nog ontbreekt is informatie over het opvoeden. Het e-book, het Labrador Handboek is daar meer dan geschikt voor.

Dit boek over hoe jij je zwarte labrador kan opvoeden, is gefocust op dit type hond. De input voor het boek is gegeven door bekende dierenartsen en top fokkers. Daarnaast heeft de schrijver zelf tientallen jaren ervaring met dit type hond. 

Als je niet tevreden bent over het boek, kunt je binnen twee maanden nog je geld terug krijgen. Wij raden het boek in ieder geval aan en hebben er zelf ook veel plezier mee beleefd in de opvoeding van onze eigen zwarte labrador. De lessen en adviezen zijn direct toepasbaar voor jouw black lab. 
het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden