...

Labrador antiblafband

Overmatig blaffen is een van de meest gemelde geluidsklachten en wordt beschouwd als een ergernis voor anderen. Hoewel blaffende en “pratende” honden voor sommigen schattig kunnen zijn, kan het een ernstige levenslange gewoonte worden als het niet wordt gecorrigeerd. Hoewel positieve versterkingstraining een deel van het onophoudelijke geblaf kan oplossen, zal uw hond waarschijnlijk terugkeren naar het buitensporige geblaf wanneer je niet thuis bent. Het kan ongelooflijk moeilijk zijn om een hond te trainen om niet te blaffen, vooral voor zeer energieke, jagende honden zoals Labrador Retrievers. Daarom gebruiken veel hondenbezitters en jagers blafhalsbanden als hulpmiddel bij het trainingsproces.

Schokhalsbanden

Schokhalsbanden gebruiken elektrische stroom door metalen contactpunten op de halsband om jouw hond een elektrisch signaal te geven. Dit elektrische signaal kan variëren van een mild kietelend gevoel tot een pijnlijke schok. Schokhalsbanden worden verkocht als trainingstoestel, hoewel steeds meer bedrijven ze uit de handel nemen. Ze worden ook gebruikt bij omheiningssystemen voor huisdieren. Schokhalsbanden worden vaak verkeerd gebruikt en kunnen bij jouw hond angst, vrees en agressie opwekken tegenover je of andere dieren. Hoewel ze ongewenst gedrag kunnen onderdrukken, leren ze een hond niet wat je wilt dat hij in plaats daarvan doet en moeten ze daarom niet worden gebruikt. Elektronische afrastering maakt gebruik van shockhalsbanden om een schok toe te dienen wanneer de hond de grenzen van het “omheinde” gebied nadert. Gewoonlijk wordt de schok voorafgegaan door een toon om de hond te waarschuwen dat hij op het punt staat een schok te krijgen. Hoewel de hond een schok krijgt als hij door de elektronische omheining naar buiten loopt, krijgt hij ook een schok als hij weer binnenkomt, wat leidt tot honden die waarschijnlijk niet meer thuiskomen.

labrador anti blaf band

Blaffen

Blaffen is een van de vele vormen van vocale communicatie voor honden. Mensen zijn vaak blij dat hun hond blaft, omdat het hen waarschuwt voor de nadering van mensen in hun huis of hen vertelt dat de hond iets wil of nodig heeft. Soms kan het blaffen van een hond echter overdreven zijn. Omdat blaffen verschillende functies heeft, moet je de oorzaak en de motivatie van jouw hond voor het blaffen vaststellen voordat u een blafprobleem kunt behandelen. Elk type blaffen heeft een specifieke functie voor een hond, en als hij herhaaldelijk wordt beloond voor zijn geblaf – met andere woorden, als hij daarmee krijgt wat hij wil – kan hij leren het blaffen in zijn voordeel te gebruiken. Zo gaan honden die met succes blaffen om aandacht, vaak ook blaffen om andere dingen, zoals eten, spelen en wandelen. Daarom is het belangrijk om jouw hond te trainen om stil te zijn op commando, zodat je het blaffen om aandacht kunt stoppen en hem kunt leren om in plaats daarvan een ander gedrag te vertonen, zoals zitten of liggen, om te krijgen wat hij wil.

Anti-blafhalsbanden

Er zijn verschillende apparaten ontworpen om honden te leren het blaffen te beperken. Meestal zijn dit halsbanden die een onaangename prikkel geven wanneer jouw hond blaft. De stimulans kan bestaan uit een hard geluid, een ultrasoon geluid, een nevel van citronella of een korte elektrische schok. De halsbanden die geluid maken zijn bij de meeste honden niet effectief. Vrijwel alle honden worden “halsband-wijs”, wat betekent dat ze leren niet te blaffen terwijl ze hun antiblafhalsband dragen, maar weer gaan blaffen als ze die niet dragen. Halsbanden die werken op een microfoonsysteem om het geluid van het geblaf van een hond op te vangen, mogen niet worden gebruikt in een huis met meerdere honden, omdat het geblaf van elke hond de halsband kan activeren. Anti-blafhalsbanden zijn strafmiddelen en worden niet aanbevolen als eerste keuze om een blafprobleem aan te pakken. Dit geldt vooral voor blaffen dat wordt ingegeven door angst, vrees of dwang.