...

Labrador baby

Wat te doen als je een labrador baby hebt? Wat komt er allemaal kijken na de geboorte van een pup? Welke fases zijn belangrijk in de opvoeding? Op dit soort vragen en meer geven we het antwoord in dit artikel. 

Labrador baby socialisatie

De belangrijkste tijd in het leven van een hondje / labrador baby is de periode van socialisatie. Dit gebeurd in de eerste maanden van het hondenleven. Deze periode kan worden verdeeld in 2 fases Hierbij geldt, alles wat de hond wel of niet leert in deze periode, zal een groot deel van zijn verdere leven bepalen. Bijvoorbeeld:

  • Hoe gaat de labrador baby om met soortgenoten?
  • Hoe gaat de hond om met andere dieren en mensen?
  • Went de hond in deze tijd aan vreemde geluiden of bijzondere voorwerpen? 

Als een baby labrador in deze tijd te weinig in contact komt met deze prikkels, zal deze op latere leeftijd moeite hebben om hieraan te wennen. Dit zal zich uiten in diverse problemen rondom het gedrag. Zo kan er sneller agressie of angsten ontstaan. Daarom erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden bij het opvoeden van de labrador baby. 

Voorbereiding op geboorte

De voorbereiding op de geboorte van een labrador baby. Zorg ten eerste voor een werpkist. Zet deze neer op een rustige en beschutte plek. Zorg dat er niet teveel afleiding is voor de teef. Als het koud is rondom de werpkist biedt een warmtelamp hulp. Ook zou je een thermometer kunnen ophangen in de kist om de temperatuur te checken. 

labrador baby

Labrador baby & voeding

Er zijn dus labrador babys op komt en voeding speelt daarin een belangrijke rol. Daarom adviseren we tijdens en na de dracht het volgende puppyvoer. Belangrijk dat de moeder genoeg eten krijgt tijdens de dracht om de ongeboren pups te laten groeien. Om de melk te kunnen geven na de bevalling is er veel energie benodigd. Hiervoor is goed voor de basis. 

Wanneer komen de labrador baby’s?

De labrador baby’s worden gemiddeld na 9 weken draagtijd geboren. Gemiddeld tussen de 59 en 63 dagen. 

Labrador baby’s fasen

Na de geboorte van de labrador komt de baby terecht in de volgende fases: 

  • De neonatale fase: 0 – 14 dagen 
  • De overgangsfase: 10 – 21 dagen 
  • De eerste socialisatiefase: 3 – 12 weken
  • De tweede socialisatiefase: 12 weken tot 6 maanden 
  • 6 maanden tot 1 jaar 
  • Ouder dan 1 jaar

Voor al deze fases na de babytijd van de labrador gelden andere regels en zaken om op te letten. Na 8 weken neemt een nieuwe eigenaar een pup mee naar huis. Vanaf dit moment zit de pup nog in de eerste socialisatiefase. Daarom is het belangrijk om de pup al direct te onderwerpen aan opvoeding en regels. Meer over de opvoeding kan je lezen in het labrador handboek

Vragen over de baby labrador?

Voor vragen over de labrador babytijd kan je contact met ons opnemen door te mailen naar info@labradorhond.nl

het complete handboek voor een gezonde gelukkige en gehoorzame labrador

Labrador handboek Downloaden